Tiež milujete ten pocit, keď si sadnete do cukrárne a zakusnete sa do lahodného veterníku, ktorý vám osladí deň?
Dnes sme si pripravili práve taký recept, s tým rozdielom, že tento veterník si pripravíte v pohodlí doma a chutí ešte omnoho lepšie.
Pripravte si ho a prekvapte návštevu, ktorá si ho určite zamiluje.
Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie
- 500 ml vody
- 160 g rastlinného tuku
- 320 g polohrubej múky
- 8 vajec
- štipku soli
Pudingový krém:
- 1 l mlieka
- 3 bal. zlatého klasu
- 5-6 lyžíc cukru (prípadne podľa toho
- ako máte radi sladké)
- 6 lyžíc kr. cukru
- 2 bal. smotany na šľahanie 33% (celkovo 500 ml)
poleva:
Môžeme použiť karamelovú, čokoládovú, rumovú, prípadne stačí len poprášiť práškovým cukrom
Takto budeme v recepte postupovať
- Najskôr si pripravíme karamelový krém – karamelovú šľahačku.
- Do hrnca alebo panvice s hrubším dnom nasypeme cukor a necháme skaramelizovať.
- Keď sa cukor rozpustí, zhnedne a na okrajoch začne bublinkovať – má presne tú správnu chuť.
- Teraz do roztopenej cukrovej hmoty nalejeme oba balíčky šľahačky (mala by mať izbovú teplotu, inak bude veľmi prskať).
- Všetko necháme prevariť a stále miešame, aby sa všetko správne rozpustilo a prepojilo. Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.
- Keď hmota vychladne, preložíme ju do chladničky minimálne na 12 hodín.
- Potom ušľaháme ako klasickú šľahačku. Je potrebné, ale počítať s tým, že zmes je najprv tekutá a šľahanie trvá o niečo dlhšie.
- Ak je potreba môžeme pridať aj stužovač.
- Ak sa vám nechce čakať na krém 12 hodín, môžete ho nahradiť obyčajnou šľahačkou – smotanu ušľaháme s cukrom a stužovačom.
- S tým, že zmes je najprv tekutá a šľahanie trvá o niečo dlhšie.
- Ak treba môžeme pridať aj stužovač.
- Na cesto si pripravíme hrniec s hrubším dnom.
- Nalejeme do neho vodu, pridáme tuk, preložíme na plameň a necháme rozpustiť.
- Postupne pridávame múku a miešame a miešame, základom je to, aby sme cesto zmiešali tak, aby sa nelepilo.
- Keď sa cesto prestane lepiť na steny a dno, je pripravené.
- Zložíme z plameňa a necháme mierne vychladnúť.
- Potom zašľahávame do hmoty po jednom vajci – najskôr jedno, zašľaháme a potom pridáme ďalšie.
- Pripravíme si plech, ktorý vymyjeme vodou.
- Esto navrstvíme do cukrárskeho vrecka a dávkujeme na plech do tvaru kolieska / kôpky s priemerom asi 4-5 cm. Budeme potrebovať viac plechov.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov asi 20 minút.
- Cesto je potrebné sledovať a hlavne počas pečenia neotvárať rúru.
- Sami uvidíte, ako krásne cesto vybehne.
- Na pudingovú náplň jednoducho uvaríme puding z mlieka, cukru a zlatého klasu.
- Teta od nás z dediny vždy pridáva do pudingu aj jednu ušľahanú šľahačku, chuť je ešte krémovejšia.
- Keď skladáme veterníky, prísady nesmú byť teplé, všetko už musíme mať vychladnuté.
- Upečené veterníky rozkrojíme ostrým nožom.
- Najskôr navrstvíme pudingový krém a potom karamelovú šľahačku, prikryjeme druhou časťou cesta a pokvapkáme polevou (prípadne vezmeme celú vrchnú časť cesta a namočíme vrch do karamelu, čokolády alebo inej polevy
Máme hotovo.
Prajeme Vám dobrú chuť!
zdroj: czu.pl