Najmäkšie rohlíčky na svete! Nič lepšie ste nejedli, stačí len pár surovín a dobrota je hotová!

Spread the love

Už ste niekedy ochutnali dobrotu, ktorá Vám zaručene obrátila život hore nohami? Ak nie, tak to ste ešte zrejme nikdy neochutnali rožteky, ktoré Vás svojou jemnosťou a chuťou úplne dostanú. Ľahkosť a jemnosť cesta je tak neskutočná, že už nikdy nebudete chcieť jesť nič iné. Ihneď si ich zamilujete, a budete ich piecť na na všetky oslavy, pretože s nimi zo ženiete zaručený úspech.

Potrebné ingrediencie:

1 hrnček, ktorý sa rovná objemu 200 ml (1 hrnček = 200 ml)

  • 2 hrnčeky mlieka,
  • ¾ hrnčeka oleja (180 ml),
  • 2 vaječné bielky,
  • 1 lyžicu kryštálového cukru,
  • 1 balenie sušeného droždia,
  • zhruba 900 g hladkej múky,
  • 1 lyžičku soli
  • 2 vaječné žĺtky na potretie
  • Ako náplň rožtekov si môžete zvoliť mak, lekvár, alebo ochutený tvaroh.

Postup:

V prvom rade si do rajnice nalejeme mlieko, do ktorého pridáme olej, cukor, bielka, droždie a zmes dobre premiešame. Následne pridáme polovicu preosiatej múky, zamiešame a pridáme zvyšok múky. Z tejto zmesi vymiešame jednotné cesto, ktoré by malo byť mäkké a lepivé. Cesto položíme na pomúčenú dosku, kde ho hnetieme a prípadne pridáme ešte múku.

Hnetením uhnetieme jednotný bochník, ktorý vložíme do olejom vopred vymastenej misy. Olejom natrieme aj samotné cesto. Cesto v mise prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Po nejakom čase by cesto malo zdvojnásobiť svoj objem.

Akonáhle vyberieme cesto z misy, rozdelíme ho na dve polovice. Jednu polovicu rozdelíme na 4 bochníky a každý z nich ešte na polovicu. Ak počítame teda správne, tak z jednej polovice cesta nám vznikne 8 malých bochníkov. Ak budeme pracovať s bochníčky, ostatné prikryjeme, aby nám nevyschli.

Bochníčky si rozvaľkáme, jednu stranu naplníme ľubovoľnou náplňou, a opačnú stranu si narežene nožíkom. Zrolujeme do tvaru rožteka.

Takto pripravené rožteky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich žĺtkom  a pečieme pri teplote 190 stupňov do zlatista, približne 15 minút.

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

zdroj: prosvet.cz

You Might Also Like