Najlepšie žemle na svete: V obchode ich už vôbec nekupujem, tieto chutia zďaleka lepšie!

Tento recept na nadýchané krehké domáce žemle vám prináša chrumkavý a jemný zážitok, ktorý prekonáva všetky očakávania. S jednoduchou prípravou a výsledkom, ktorý je tak dokonalý, že už nikdy nebudete chcieť kupovať žemle v obchode, sa tieto žemle stanú vaším obľúbeným receptom.

Potrebujeme:

  • 150 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL soli
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 PL čerstvého droždia
  • 100 g krupice
  • 500 g hladkej múky
  • 1 ČL sódy bikarbóny

Postup:

  1. Do misky pridajte vlažné mlieko, soľ, práškový cukor a čerstvé droždie. Dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
  2. Pridajte krupicu do mliečnej zmesi a opäť dobre premiešajte.
  3. Postupne pridávajte hladkú múku a miešajte. Potom cesto vypracujte rukami, kým nebude hladké a pružné.
  4. Prikryte misku s cestom a nechajte ho kysnúť na teplom mieste po dobu 40 minút.
  5. Po vykysnutí cesto rozdeľte na 9 rovnakých častí a na pomúčenej podložke ich vyvaľkajte do malých oválov.
  6. Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu a pridajte sódu bikarbónu. Dôkladne premiešajte.
  7. Každý kus cesta na chvíľu ponorte do vriacej sódovej vody (približne 10 sekúnd), aby žemle získali chrumkavý povrch a mäkké vnútro.
  8. Cesto položte na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryte ho fóliou. Nechajte odstáť na teplom mieste po dobu 30 minút.
  9. Pred pečením cesto posypte múkou a na každej žemli spravte 3 vodorovné zárezy.
  10. Plech vložte do predhriatej rúry a žemle pečte 20 minút pri teplote 200°C, alebo kým nebudú žemle dozlatista upečené.Ako finálny krok, vyberte žemle z rúry a nechajte ich vychladnúť na mriežke. Potom si môžete vychutnať tieto lahodné a nadýchané domáce žemle, ktoré sú oveľa lepšie ako tie kupované v obchode.Dobrú chuť!

zdroj: Nafis Taomlar

You Might Also Like