Dnes sa s vami podelíme o recept, ktorý pochádza z Litvy. Tieto zemiakové ceppeliny sa nedajú porovnať so žiadnym iným jedlom – majú blízko k mäsovým knedliam, pirohám či zemiakovými karbonátkom.
Odporúčame tento pokrm podávať s kyslou smotanou alebo maslom. Najlepšie chutia s rozpusteným maslom, slaninou a opraženou cibuľkou.
Potrebujete:
12 zemiakov
1 vajce
65g pšeničnej múky
300g mletého bravčového mäsa
1 lyžičku škrobu
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Polovicu zemiakov si uvarte a potom z nich urobte kašu.
Zvyšné zemiaky nastrúhajte a vytlačte z nich prebytočnú šťavu. Nechajte ju trochu odstáť: na prípravu budete potrebovať usadlý škrob.
Kašu z uvarených zemiakov si zmiešajte s tými nastrúhanými, pridajte škrobovú šťavu, suchý škrob, múku, vajcia, osoľte, okoreňte a všetko dobre premiešajte.
Z výsledného cesta si vytvarujte menšie placky, do každej vložte lyžicu mletého mäsa, zjednoťte cesto po okrajoch a vyformujte si požadovaný tvar, ako na obrázku.
Dajte si do hrnca vodu, osoľte ju a priveďte do varu. Varte je 15 minút, musí sa najprv dostať hore na povrch a potom opäť na dno hrnca. Hotovo!