Najlepšie cesto na pizzu podľa Jamieho Olivera. Iné už robiť určite nebudete!

Zdieľať článok na

Super jednoduchý recept od slávneho šéfkuchára. Keď ho vyskúšate raz, iné už robiť určite nebudete! 

Potrebujeme:

1 kg hladkej chlebovej múky T650

1 lyžička morskej soli

14 g sušeného droždia

1 lyžicu kryštálového cukru

4 lyžice extra virgin olivového oleja

650 ml vlažnej vody

Postup:

Múku preosejeme, spojíme so soľou a preložíme na čistú pracovnú dosku. V múke vytvoríme jamku.

V miske zmiešame droždie s cukrom, olivovým olejom a vodou. Počkáme niekoľko minút, kým vyjde kvások a potom ho vlejeme do jamky v múke. Vidličkou postupne vmiešame múku zo strán do kvapaliny a začnete vypracovávať cesto – čistými pomúčenými rukami. Miesime, kým nezískame hladké a pružné cesto.

Cesto preložíme do nádoby vysypanej múkou a ešte zvrchu poprášime múkou. Prikryjeme vlhkou handričkou a približne hodinu necháme odpočívať na teplom mieste v byte. Cesto by malo svoj objem zdvojnásobiť .

Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a premiesime v rukách – aby sme z neho vytlačili vzduch.

Môžeme použiť okamžite, alebo zabaliť do fólie a uložiť do chladničky či zamraziť. Cesto rozdelíme na menšie bochníčky, z ktorých budeme pripravovať jednotlivé pizze. Po tom, ako cesto rozvaľkáme, necháme ho ešte 15-20 minút odpočívať (zatiaľ môžeme predhriať rúru).

zdroj: jamieoliver


Zdieľať článok na

You Might Also Like