Iste aj vy ste ich niekedy ochutnali. Kombinácia nadýchaného cesta s niekoľkými vrstvami jemné náplne poteší každého.
Prísady
-
- 600 g polohrubej múky
- 300 g masla
- 100 g cukru
- 10 ml mlieka
- 20 g kvasníc
- 2 žĺtky
- 1 lyžička prášku na pečenie
- 5 cl rumu
- soľ
- Pre náplň: 400 g mletých vlašských orechov, 400 g ovocného džemu, 300 g cukru
- Pre pomazanie: 2 žĺtky
- Pre polevu: Tortová poleva s tmavou čokoládou 140 g
Príprava
Maslo zmiešajte s cukrom, pridajte droždie rozmiešané v mlieku, vaječné žĺtky, prášok do pečiva, štipku soli a cukru rozpusteného v rume.
Dobre premiešajte cesto a dajte ich bokom.
Pripravte náplň: Zmiešajte mleté vlašské orechy, cukor a džem. Cesto je rozdelené na tri časti a rozvalený na 2 mm vysoký list.
Prvý list vložte do ľahko vymasteného plechu a potrite cesto polovicou náplne.
Druhý list cesta položte na náplň a navrstvite naň zostávajúce náplň.
Nakoniec prikryte posledným listom cesta.
Pomažte vrchol vaječnými žĺtky.
Pečte v rúre s teplotou 180 ° C po dobu cca 45 minút.
Po ochladení koláča pripravte tortovú polevu podľa návodu, polejte ňou povrch koláča a nechajte stuhnúť v chladničke.
Nakrájajte na kocky a môžete podávať.