Najlepší detox: Veľmi chutné a výborné zdravé šaláty – perfektná príloha k hlavnému jedlu.

Spread the love

Najlepší detox po sviatkoch ? Už je síce polovica januára za nami, ale lepšie začať neskôr ako nikdy ? Veľmi chutné a perfektné zdravé šaláty z kapusty. Do šalátu môžete pridať aj mrkvu, červenú repu, zálievku pripraviť z kyslej smotany alebo nízkotučného bieleho jogurtu ?

Fantastický kapustový šalát s mrkvou

Niekedy naše mamky vedeli navariť do pol hodiny tie najlepšie jedlá, aké existovali. Bolo málo surovín, hlavne boli kvalitné oproti dnešnej dobe a hlavne jedlá boli pripravovaná s láskou a pokorou. Jeden zo starých tradičných receptov, na ktoré sa nesmie zabudnúť bol úplne jednoduchý kapustový šalát s mrkvou. Obsahuje veľa vitamínov, výborne chutí a hodí sa takmer ku každému hlavnému jedlu.

Suroviny:

Základ:

3 kg kapusty
3 ks mrkva
4 strúčiky cesnak

Marináda:

0,5 l voda
200 g kr. cukor
3 PL soľ
250 ml slnečnicový olej
200 ml ocot

Postup prípravy:

Kapustu, mrkvu nastrúhame na strúhadle, pridáme prelisovaný cesnak a všetko spolu poriadne premiešame. Necháme stáť bokom.
Vodu dáme do hrnca, pridáme cukor a necháme ho rozpustiť, pridáme soľ a olej. Necháme zovrieť a na záver pridáme ocot. Varíme ešte cca 3 minúty.
Horúcu marinádu nalejeme na kapustu s mrkvou a cesnakom. Premiešame a necháme odstáť, aby kapusta zmäkla. Takto necháme marinovať cca 2 hodiny.
Potom zmes natlačíme do pohárov, zalejeme ešte marinádou po vrch pohára, poriadne uzatvoríme a môžeme sterilizovať.
Od bodu varu v hrnci cca 20 minút a potom ich otočíme hore dnom a necháme pod dekou vychladnúť.
Pri sterilizácii kapusta zmäkne viac. Ak nemáte radi mäkký šalát, pripravte si iba malé množstvo k zjedeniu.

Vynikajúci ľahký kapustový šalát so zálievkou z bieleho jogurtu a kyslej smotany

Ľahký a chutný šalát z červenej kapusty, ktorý sa dokonale hodí asi ku každému hlavnému jedlu. Nie je vôbec ťažký, vďaka jogurtovej zálievke, ktorá sa hodí aj do diéty. Určite skúste. Nie stále musí byť v šaláte majonéza alebo tatárska omáčka. Ak však nemáte radi biely jogurt, skúste napríklad použiť aj kyslú smotanu. Aj s ňou bude šalát príjemne chutný a svieži.

Suroviny:

1/2 hlávky červenej kapusty
1/2 šálky olivový olej
1 šálka kukurica
6 ks kyslé uhorky
2 šálky biely jogurt
3 PL kyslá smotana
1 strúčik cesnak
štipka soľ

Postup prípravy:

Pripravíme si šálku s objemom 250 ml.
Do veľkej misy dáme na tenké rezance nakrájanú kapustu, polejeme olivovým olejom a necháme chvíľu odstáť. Kapusta zmäkne a bude lahodnejšia.
Pridáme kukuricu, nadrobno nakrájané kyslé uhorky a nakoniec pridáme aj biely jogurt, kyslú smotanu a prelisovaný cesnak.
Celú masu osolíme podľa chuti a poriadne premiešame. Šalát je najlepší vtedy, ak postojí minimálne pol hodinu v chladničke.
Určite sa tento šalát hodí ku každému hlavnému jedlu.

Coleslaw šalát  stará česká klasika

Možno všetci poznáte, ale musím sa podeliť o recept. Je jednoduchý, chutný, časovo a finančne nenáročný. A ak miesto majonézy použijete iba nízkotučný jogurt, tak dá sa povedať, že aj zdravý. Môžete ho jesť iba s chlebom alebo podávať ako prílohu k pečenému mäsu. Doma ho robievam často, len tak na večeru, pretože kapustu môžem vždy a všade a spolu s mrkvou a zelerom... Kto to vymyslel bol génius!

Suroviny:

500 g hlávkovej kapusty
2 ks stredne veľká mrkva
1/4 ks stredne veľký zeler
1 ks cibuľa
200 ml majonéza
100 ml smotana na šľahanie
podľa chuti soľ a korenie
1 lyžičku kr. cukor
2-3 lyžičky citrónová šťava

Postup prípravy:

Postup je veľmi jednoduchý a z uvedených surovín musí byť každému jasné o čo pôjde.
Kapustu nakrájame na tenké prúžky, môžete si pomôcť aj strúhadlom.
Mrkvu a zeler očistíme a na strúhadle, ktoré používame nastrúhame jablká.
Cibuľu nastrúhame na strúhadle na mrkvu a všetko spolu v miske premiešame.
Osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme cukor, smotanu, citrónovú šťavu a majonézu. Ak chcete ľahší šalát miesto majonézy môžete použiť aj biely nízkotučný jogurt.
Všetko dôkladne premiešame, ochutnáme a pokiaľ je nutné, dochutíme. A máme hotovo.
Šalát necháme odstáť, aby sa chute dôkladne prepojili a podávame.

Ľahký šalát z medvedieho cesnaku s vajíčkom

Suroviny:

150 g medvedí cesnak
200 g uhorka
3 ks vajcia
3 lyžice kyslá smotana alebo biely jogurt
soľ podľa chuti

Postup prípravy:

Všetky suroviny si pripravíme. Vajíčka dáme variť natvrdo, po uvarení ich očistíme a nakrájame na tenké plátky. Uhorku nakrájame, pridáme k vajíčkam, tiež pridáme na drobno nakrájaný medvedí cesnak, pridáme kyslú smotanu alebo hustejší biely jogurt a na záver osolíme podľa vlastnej chuti.

Všetko dôkladne premiešame a necháme minimálne 10 minút stáť, aby sa chute prepojili.
Do šalátu pokojne môžete pridať pór, papriku, kukuricu alebo paradajka. Ľahké a zdravé.

You Might Also Like