Najjemnejšie “Valašské” závitky s vlašskými orieškami a čokoládou – zvládne ich pripraviť každý a sú vážne perfektné!

Spread the love

Suroviny:

Cesto:

800 g hladká múka
1 ks vajcia
1 ks žĺtok
60 g maslo alebo margarín
4 lyžice kr cukor
1 lyžička soľ

Kvások:

1 kocka droždia
400 ml biely jogurt
2 lyžičky kr. cukor
1 lyžica hladká múka

Plnka:

450 g rozpustená čokoláda alebo nutella
150 g mleté ​​oriešky

Ďalej budeme potrebovať:

60 g rozpustené maslo na potretie
práškový cukor na posypanie
olej na vymastenie plechu

Postup prípravy

Biely jogurt zahrejeme, aby bol vlažný. Do jogurtu rozdrobíme droždie, pridáme 2 čajové lyžičky cukru a posypeme ho jednou lyžicou múky. Necháme vzísť kvások.
Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme 4 lyžice kr. cukru, soľ, rozpustené maslo, vajíčko, žĺtok a premiešame. Pridáme kvások a spracujeme guličku, ktorá sa nebude lepiť na steny misky.
V čistej miske ho potrieme olejom a necháme kysnúť zakryté fóliou alebo kuchynskou bavlnenú utierkou na teplom mieste.

Keď cesto narástlo, na pomúčenej pracovnej doske ho spracujeme do obdĺžnika, rozvaľkáme na tenký plát – cca 1 cm hrubý.
Cesto potrieme rozpustenou čokoládou alebo nutellou, posypeme ho mletými orieškami a nakrájame najprv na pásiky a potom na štvorčeky. Z cesta vyšlo cca 20 štvorčekov.

Pripravíme si plech, ktorý vymažeme olejom a každý štvorček zrolujeme. Uložíme na plech tesne k sebe. Vrch potrieme rozpusteným maslom alebo margarínom a necháme ich chvíľu kysnúť v plechu.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov do zlata. Po upečení plech vyberieme a necháme závitky vychladnúť. Vrch posypeme práškovým cukrom a podávame.

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like