Kto by odolal domácim syrovým pagáčikom? Tento recept vás zavedie k úžasnému gurmánskemu zážitku. Vaše deti sa po nich budú zasypať a nikdy nebudú chcieť iný druh pagáčikov. Príprava je jednoduchá a výsledok ohromujúci.
Ingrediencie:
Kvások
- 25 gramov kvasníc
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 350 mililitrov mlieka
- 1 čajová lyžička granulovaného cukru
Cesto
- 700 gramov hladkej múky
- 50 gramov masla
- 4 polievkové lyžice kyslej smotany
- 1 vajíčkový žĺtok
- 1 polievková lyžica soli
- Kukuričný škrob na posypanie
Na povrch
- 100 gramov masla
- 400 gramov strúhaného syra
- 1 vajíčkový žĺtok
- 1 polievková lyžica kyslej smotany
Postup prípravy:
- Rozdrobte kvasnice do misky, pridajte teplé mlieko, múku a cukor. Rozšľahajte metličkou a nechajte kvások 10 minút kysnúť pod utierkou.
- Medzitým si v malom hrnci roztopíte maslo.
- Kvások prelejte do väčšej misky, pridajte múku, žĺtok, kyslú smotanu, roztopené maslo (nesmie byť horúce), soľ a mixérom vymiesite na cesto.
- Cesto zakryte a nechajte 30 minút kysnúť na teplom mieste.
- Potom cesto vyložte na posypanú podložku kukuričným škrobom a vyvaľkajte do obdĺžnikového tvaru.
- Obdĺžnik potrite zmäknutým maslom, posypte syrom a prejdite jemne valčekom. Cesto preložte na tretiny a nechajte opäť 30 minút kysnúť pod utierkou na teplom mieste.
- Potom cesto opäť posypte škrobom, rozvaľkajte, potrite maslom, posypte syrom a zopakujte predchádzajúce kroky.
- Rozvaľkané cesto nakrájajte pomocou kruhovej formičky na pagáčiky a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- V malej miske zmiešajte kyslú smotanu a vajíčkový žĺtok. Túto zmesou potrite pagáčiky a posypte ich syrom.
- Plech s pagáčikmi vložte do predhriatej rúry a pečte 20 minút pri teplote 190°C.
- Hotové pagáčiky môžete ihneď podávať. Majú krásnu zlatistú farbu a sú chrumkavé.
Vychutnajte si túto úžasnú chuť domácich syrových pagáčikov! Dobrú chuť!
Video recept:
zdroj: Einfache Rezepte