Najjemnejšie šľahačkové cesto, ktoré používam na viac spôsobov: Je úžasne jemné, lahodné a dobre sa s ním pracuje, robím ho vždy z dvojitej dávky.

Spread the love

Cesto sa dá využiť na viac spôsobov, ja som robila domácu štrúdlu.

 

Ingrediencie:

500 g hladkej múky
½ bal. kypriaceho prášku
200 g smotany na šľahanie aspoň 31%
2 vajcia
2 lyžice olctu
štipku soli

Na náplň:

Tvaroh a hrozienka
Strúhanka, strúhané jablká a škorica
Mak, zavárané čerešne a práškový cukor

Na potretie:

Maslo a trochu rum

Postup:

Všetky suroviny na cesto zmiešame v miske a vypracujeme jednotné cesto – cesto by nemalo byť príliš tekuté ani príliš tuhé, podľa potreby pridávame mlieko alebo múku.

Necháme odležať 30 minút, rozdelíme na 3 časti a následne rozvaľkáme každú časť na plát.

Prvý plát posypeme strúhankou, cukrom a škoricou a navrstvíme naň nastrúhané jablká.

Na druhú navrstvíme tvaroh s hrozienkami a cukrom a na tretí mak s cukrom a čerešňami.

Zavinieme – klasicky alebo nakrájame na prúžky a tie striedavo prekladáme cez náplň.

Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozpusteným maslom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 200 stupňov asi pol hodinu.

Po vybratí z rúry, potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s trochou rumu.

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like