Mrveničkový arménsky koláč Gata: Jeho príprava je veľmi jednoduchá a to aj pre začiatočnikov!

Zdieľať článok na

Veľmi chutné sušienky z lístkového cesta. Cesto je mäkké a drobivé.

Aj po niekoľkých dňoch si zachovávajú vynikajúcu chuť a vôňu.

POTREBUJEME:

Na cesto:

– Pšeničná múka – 500 g

– Maslo – 200 gr

– Cukor – 1 lyžička.

– Kyslá smotana – 200 gr

– Vajce – 1 lyžica

– Sóda – 1/2 lyžičky.

– Soľ – 1/2 lyžičky.

Plnka:

– Vlašské orechy – 200 gr

– Cukor – 200 gr

– Maslo – 1 polievková lyžica

POSTUP:

Najprv pripravte cesto.

Maslo z mrazničky nastrúhajte priamo do misky s múkou.

Pridajte cukor a soľ a potom všetko rozotrite rukami, aby ste získali jemnú mrveničku.

V inej miske vyšľahajte vajce metličkou.

Pridajte kyslú smotanu a sódu bikarbónu a pokračujte v šľahaní do hladka.

Do múky vlejte zmes vajec a kyslej smotany.

Zmes premiešajte lyžicou a rukami vymieste cesto.

Potom cesto preložte na mierne pomúčený stôl a miesi, kým nie je hladké.

Hotové cesto sa rozdelí na dve rovnaké časti, vloží sa do obalov a vloží do chladničky na 30-40 minút.

Kým je cesto v chladničke, pripravte si náplň.

Nasekáme vlašské orechy (je lepšie ich nasekať nožom, mixér ich premení na prach).

Pridajte cukor a dobre premiešajte.

Vyberte cesto z chladničky a pomocou valčeka ho rozvaľkajte na tenkú vrstvu.

Hrúbka vrstvy by nemala presiahnuť 3 mm.

Vrstvu cesta vymažte rozpusteným maslom.

Rovnomerne posypte orechovo-cukrovou náplňou.

Cesto s plnkou rozvaľkajte.

Roládu potrite vajcom a nakrájajte na porcie.

Tip: Kúsky je lepšie rezať pod miernym uhlom.

 

Predhrejte rúru na 180 °C.

Pečte 20-25 minút, kým nezmäkne.

zdroj: goodcookbook.ru


Zdieľať článok na

You Might Also Like