Mriežkovaný jablkový koláč s tvarohom – takto ho robievala moja babička!

“V originálnom recepte sa vrchné cesto tvarovalo do mriežky. Ja som nejako nemala chuť tvarovať, tak mám vrchný plát vcelku, ale na chuti mu neubralo”

Budeme potrebovať:

Cesto:

500 g – polohrubá múka
200 g – práškový cukor
250 g – stužený tuk (Hera)
2 ks – vajíčko
1 bal. – prášok do pečiva

Náplň:

500 g – tvaroh
200 ml – kyslá smotana
1 bal. – vanilkový cukor
4 lyžice – práškový cukor
6 ks – jablká
1 bal. – vanilkový cukor
1 bal. – škoricový cukor

Postup:

1.

Suroviny na cesto zmiešame v miske a vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na polovicu.

2.

Na vymastený a múkou vysypaný plech preložíme pomocou valčeka vyvaľkaný plát cesta. Boky mierne vyvýšime.

3.

Tvaroh vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom do hladkej hmoty, pridáme smotanu a ešte premiešame.

4.

Jablká očistíme, nastrúhame a ochutíme cukrom. Kto má rád sladšie, pokojne môže pridať viac cukru.

5.

Následne nanášame plnky. Nanášame striedavo.

6.

Povrch koláča znovu prikryjeme druhým plátom cesta alebo urobíme mriežky. Popicháme vidličkou a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 35 minút.

7.

Po upečení vrch posypeme práškovým cukrom a podávame.

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like