Máte chuť na pizzu? Tak si ju urobte doma – je chutnejšia ako v pizzérii!

Spread the love

Pizza je populárne talianske jedlo, ktoré sa už usídlilo aj u nás. Ťažko by sa našiel niekto, kto by nepoznal onú typickú placku s paradajkovou omáčkou, syrom a prípadne ďalšími ingredienciami. Možností, ako si dnes dať pizzu, je celý rad.

Môžete na ňu ísť do pizzerie, rovnako ako si ju môžete objednať domov. Sú tu ale problémy. Nemusí vám chutiť, alebo bude jej donáška trvať dlho. Ako oboje vyriešiť? Urobte si ju doma. A to podľa typického talianskeho receptu pochádzajúceho pri meste Neapol.

Základom sú správne ingrediencie

Aby sa pizza podarila, je potrebné zachovať vždy dve veci. Prvou vecou je správny technologický postup a druhou vecou sú správne a kvalitné suroviny. Buďte si istí, že keď použijete rôzne náhradky, nebude výsledok dokonalý. To platí aj v prípade, keď nejakú tú ingredienciu vôbec nepoužijete. Čo si teda pripraviť, aby sa vám dokonalá talianska pizza podarila? Pozrite sa s nami.

Postup:

400 gramov pšeničnej múky
10 gramov sušeného droždia
3 lyžice olivového oleja
200 mililitrov vody
1 lyžička soli
1 lyžička cukru

Správne cesto je základ

To hlavné, čo na cesto na pizzu potrebujete, určite máte. A tak sa môžete pustiť do samotnej prípravy. Najprv treba pomiešať samotnú múku so soľou a oboje následne vložiť do väčšej misky. Potom je nutné pripraviť si droždie, ktoré sa zmieša s trochou vody a s cukrom. Akonáhle vznikne tuhá zmes, stačí ju jednoducho naliať na pripravenú múku. Keďže sa používa sušené droždie, tak nie je nutné realizovať kvások klasickou cestou. To ušetrí aj veľa času.

Základom je tiež to, že bude cesto dokonale spracované. A toho sa docieli aj tak, že sa budú ostatné ingrediencie pridávať postupne. Jednou rukou teda cesto miešajte a spracovávajte, druhú postupne pridávajte vodu a tiež olej. Kto má kuchynský hnetač, ten má vyhraté, pretože si prácu veľmi výrazne uľahčí a tento spotrebič pracuje za neho. Správna doba pre miesenie cesta je minimálne 10 minút. Výsledkom by malo byť cesto, ktoré bude pekne vláčne a dobre tiahle.

Nechajte vykysnúť

Akonáhle je cesto hotové a má správnu podobu a tiež štruktúru, je možné ho nechať vykysnúť. Stačí cez neho hodiť utierku a dať ho na kúrenie, alebo priamo na neho. Ak to nie je možné, pomôže vám rúra, kde nastavíte zhruba 50 stupňov a nádobu s cestom do nej vložte. To pomôže k tomu, že cesto bude nakysnuté ani nie za 30 minút. Tým je pripravené na ďalšie spracovanie.

Vytvorte samotnú pizzu

Teraz už začnite tvoriť samotnú pizzu. Cesto rozdeľte na zodpovedajúce kusy, ktoré následne pomocou kuchynského valčeka vyvaľkajte do tenkej podoby. Teda ak nie ste skúseným kuchárom, ktorý zvládne všetko vytvoriť v ruke, s využitím hádzania a točenia. Pamätajte, že dokonalé tvary pizze sú iba v prípade, že je na ňu využitá forma. V skutočne autentických reštauráciách sa robí pizza ručne bez foriem a je tam bežné, že nemá dokonalý guľatý tvar. Dôležitá je tenkosť cesta než to, či je symetrická.

Čo na pizzu?

Začnete klasickou kombináciou. Základom je paradajková omáčka, ktorú môžete vyrobiť, rovnako ako ju môžete aj kúpiť. Ďalej je potrebné syr, ktorým by mala byť mozzarella. Potom už môže pizza prísť do rúry a po vytiahnutí sa ovoňať kúsky bazalky. Toľko k základnému receptu. Ak chcete niečo viac, nie je problém pridať na pizzu ďalšie ingrediencie. Bežné sú napríklad rôzne druhy údenín, rovnako ako rôzne druhy syrov. Pozor však až na nadmernú kreativitu a veľké chute. Tým, že na pizzu pridáte desať rôznych ingrediencií ju skôr znehodnotíte. Ako preto, že jedna chuť bude prebíjať druhú, ako aj z dôvodu, že pri vysokej vrstve ingrediencií sa pizza správne neprepečie a môže byť vodnatá a zároveň spálená.

You Might Also Like