Mäsové konzervy už nekupujeme: Urobte si dusené mäso v pohároch! Vydrží vám niekoľko mesiacov…

Spread the love

Myslím, že takmer každý už zabudol, aký chuť by mal mať skutočný guláš, pretože to, čo sa teraz predáva v obchode, je pomerne ťažké nazývať mäsom. Dnešný recept na mäsový guláš si môžete zavariť a budete ho mať k dispozícii vždy hotový až po dobu 6 mesiacov!

Nepotrebuje špeciálne zariadenie, ale je potrebná len rúra a sklenené nádoby s objemom 0,5 alebo 0,7 litra.

Je dôležité  vziať najčerstvejšie chudé mäso. Jeho zloženie môže byť mierne „zriedené“ roztavenou bravčovou masťou, avšak iba s miernym pomerom. Tým sa predĺži doba skladovania.

ZLOŽENIE

1 kg mäsa
0,5 kg tuku
1 polievková lyžica soľ
1-2 bôbkové listy
5-6 koreninových zrniek
čierne korenie podľa chuti

VARENIE

Začnite, dobre opláchnite mäso pod tečúcou vodou a vysušte ho papierovými obrúskami.
Môžeme oddeliť mäso (ak existuje) a rozdeliť ho na veľké kusy o šírke 6 až 7 cm. Dajte ich do hlbokej misky, pridajte soľ a korenie podľa chuti.Vše veľmi opatrne premiešajte, aby každý kus dostal svoju časť soli a korenia, zakryte vekom a nechajte mäso marinovať po dobu jednej hodiny.

Sklenené nádoby sú dôležité pre správnu prípravu. K tomu ich potrebné umyť a potom sterilizovať. Na dno každého pohára dajte 1-2 listy bôbkové listu a koreniny.

Miera mäsa by mala byť niekde 2-3 cm pod okrajom nádoby, aby obsah nevytiekol. Pre poistenie zo spodnej časti rúry položte plech na pečenie a nalejte trochu vody.

Predhrejte rúru na 250 stupňov. Keď sa mäso varí, znížite teplotu na 150 stupňov a nechajte po dobu 3 hodín. Mäso musí byť mdlé.
Kým sa mäso varí, nakrájajte tuk na malé kúsky a vložte do panvice alebo do pekáča. Tepelné mazivo na nízkej teplote. Hotové mäso naliať hore s roztaveným tukom. Potom uzavrite nádoby. Skladujte v chlade po dobu až 6 mesiacov.

You Might Also Like