Máme pre vás vynikajúci recept na mäsové guľky, ktoré sú nielen chutné, ale aj rýchlo a jednoducho pripravené. Tieto guľky sa skvele hodí k zemiakovej kaši alebo čerstvému zeleninovému šalátu.
Na prípravu týchto šťavnatých mäsových guľiek budete potrebovať:
- 1 kg zemiakov
- 2 mrkvy
- 850 g mletého hovädzieho mäsa
- 3-4 strúčiky cesnaku
- soľ
- červenú mletú papriku podľa chuti
- 2 vajcia
- 2-3 PL kukuričného škrobu
- tvrdý syr
Na omáčku:
- 200 ml paradajkového pretlaku
- 150 ml smotany na varenie
- soľ
Postup:
- Ošúpte a nastrúhajte zemiaky na jemnom strúhadle, dochuťte soľou. Nechajte 10 minút odstáť.
- Ošúpte cibuľu a mrkvu. Cibuľu nastrúhajte na hrubom a mrkvu na jemnom strúhadle.
- Scedíte šťavu zo zemiakov, vytlačte ich a premiešajte v miske s mrkvou, cibuľou, mletým mäsom a prelisovaným cesnakom. Dochutíme soľou a paprikou.
- Pridajte kukuričný škrob a vajíčko. Vypracujte zmes do hladka.
- Vymažte plech olejom a formujte mäsové guľky, ktoré ukladáte vedľa seba na plech.
- V samostatnej miske zmiešajte paradajkový pretlak, smotanu na varenie a soľ. Omáčku rovnomerne nalejte na guľky.
- Pečte guľky v predhriatej rúre pri 180-200 °C asi 35 minút. 20 minút pred koncom pečenia posypte guľky strúhaným syrom a nechajte zapiecť.
zdroj text+foto: retete-usoare.info