Tento famózny koláč nám pripravovala mama na sviatky a špeciálne príležitosti. Je ideálny nielen pre fanúšikov maku a jabĺk, ale aj pre milovníkov neodolateľných sladkostí.
Vyskúšajte si recept na tento chutný jablkovo-makový koláč podľa pokynov z YouTube:
Ingrediencie: Maková plnka:
- 1 vrecúško harmančekového čaju
- voda
- 100 g mletého maku
- 4 PL kryštálového cukru
- 1 PL krupice
- 1 PL marhuľového džemu
Jablková plnka:
- 1200 g jabĺk
- 4-5 PL kryštálového cukru
- 1 ČL škorice
Suché prísady:
- 250 ml krupice
- 250 ml hladkej múky
- 1 pohár kryštálového cukru
- 10 g prášku do pečiva
- 200 g masla
Na posyp:
- práškový cukor
Postup:
- V miske zmiešajte mak, cukor, krupicu a džem. Zalejte vylúhovaným harmančekovým čajom a premiešajte.
- Očistené jablká nastrúhajte, odstráňte jadierka a premiešajte so škoricou a cukrom.
- V inej miske zmiešajte krupicu, múku, cukor a prášok do pečiva.
- Vymažte pekáč maslom alebo margarínom.
- Povrch pekáča posypte 1/4 krupicovej zmesi.
- Pridajte polovicu jablkovej zmesi a rozotrite ju.
- Nasypte ďalšiu vrstvu krupicovej zmesi a potom makovú zmes.
- Posypte vrstvou krupice, pridajte zvyšok jablkovej zmesi a posypte poslednou časťou krupicovej zmesi.
- Na vrch pokladajte plátky masla.
- Vložte do predhriatej rúry na 50-60 minút pri 180°C.
- Po upečení posypte práškovým cukrom a servírujte.
Dobrú chuť!
zdroj: Domaći Recepti