Lekvárové buchty jemné ako vatičky – s tým najlepším cestom, aké som kedy robila!

Zdieľať článok na

Úžasné cesto na buchty, za ktorými sa vždy len zapráši.

Potrebujeme:

60 dkg jemnej múky
2,5 dkg droždia
2-3 dl mlieka
2 vajcia
6 dkg masla
10 dkg cukru
1 lyžička lyžička soli
1 lyžica rumu
ďalej

Lekvár (hustý)

Postup:

Múku preosejeme do misky, uprostred urobíme jamku, do ktorej nasypeme cukor, pridáme rozdrvené droždie a zalejeme teplým mliekom. Premiešame a necháme 15 minút odstáť, kým vyjde kvások. Potom pridáme do misky zvyšné prísady okrem mlieka. Teplé mlieko pridávame až postupne, podľa toho, aby sme získali jemnú a vláčnu konzistenciu cesta (možno budeme potrebovať 3 dl mlieka, možno menej). Cesto by nemalo byť lepivé, malo by sa ľahko odlepovať od stien misky.

Odložíme cesto na teplé miesto a necháme ho odpočívať aspoň 30-45 minút. Počas tejto doby pekne narastie. Po uplynutí tohto času cesto premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenký plát, ten narežeme na kocky.

Hustý lekvár potom navrstvíme do stredu štvorca a zavinieme. Vyformujeme guľatý alebo pozdĺžny tvar. Náplň musí byť pekne ukrytá vnútri cesta.

Plech s vyššími okraj vyložíme papierom na pečenie a uložíme tesne vedľa seba (buchty je dobré potrieť olejom aj po stranách, aby sa po upečení dali ľahšie oddeliť).

15-20 minút necháme buchty v rúre vyhriatej na 50 stupňov, potom teplotu zvýšime na 200 stupňov a pečieme 20-25 minút.

Po upečení posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

Želáme vám dobrú chuť!


Zdieľať článok na

You Might Also Like