Ak už nemáte doma droždie, ale hľadáte niečo chrumkavé na zahryznutie, pripravte si tieto arménske chlebové placky.
Jednou z hlavných výhod tohto receptu je, že všetky potrebné zložky máte vždy po ruke. Placky skladujte na suchom mieste a pred konzumáciou ich len trochu zvlhčite – takto vydržia až dva mesiace.
Ingrediencie:
- 240 ml teplej vody
- Približne 600 g múky (akúkoľvek múku môžete použiť)
- 1 čajová lyžička soli
Príprava:
- Do veľkej misy nalejte teplú vodu.
- Pridajte čajovú lyžičku soli a premiešajte, aby sa soľ rozpustila.
- Na 240 ml vody pridajte približne 600 g múky.
- Vymiešajte múku s vodou a soľou a začnite miesiť cesto, ktoré potom preložíte na pracovnú plochu.
- Pokračujte v miesení na pracovnej doske, až kým nie je cesto pevné a poddajné.
- Cesto vložte do misky a nechajte odpočívať 10 – 15 minút.
- Potom cesto preložte na pomúčenú dosku.
- Nakrájajte na približne rovnaké kúsky a vygúľajte.
- Cestové gule odložte späť do misky, aby neoschli.
- Na pracovnej doske postupne vyvaľkajte na tenké placky.
- Opečte z oboch strán na suchej panvici.
- Po opečení každej placky utrite panvicu suchou utierkou, aby sa neprichytávali drobky cesta.
- Ak si chcete placky odložiť a uskladniť na neskôr, môžete ich skladovať na suchom mieste v uzatvárateľných vreckách.
- Pred konzumáciou ich trochu zvlhčite vodou a môžete servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!