Koláčik jemný ako obláčik: Skutočne sa topí v ústach! Tento recept by mal byť v každej domácej kuchárke!

Spread the love

Veľmi chutný, jemný koláč, ktorý sa veľmi ľahko pripravuje! Odporúčame vám pripraviť si ho!

 

Zloženie:

-120 ml mlieka;

-12 g čerstvého droždia alebo 4 g suchého droždia;

-120 g cukru;

-2 stredné vajcia;

-120 g masla;

-asi 300 g múky;

-1/3 lyžičky soli;

-16 g vanilkového cukru;

-100-200 ml sladkej smotany (s akýmkoľvek obsahom tuku).

Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu!

Koláč sme piekli na okrúhlom plechu s priemerom 22 cm.

 

SPÔSOB PRÍPRAVY:

 

1. Zmiešajte teplé mlieko, 40 g cukru a rozdrobené droždie. Zakryte to viečkom a odložte na 10-15 minút, aby sa kvasinky aktivovali. Musí sa objaviť charakteristický penivý „klobúčik“.

2. Vložte 70 g mäkkého masla do hlbokej misy. Trochu premiešajte. Potom pridáme soľ a vanilkový cukor.

3. Postupne po jednom pridávame vajcia. Zakaždým premiešajte dohladka.

4. Pridajte mlieko s aktivovaným droždím.

5. Postupne pridávame (v 2 krokoch) preosiatu múku. Cesto premiešajte lyžičkou alebo mixérom, na ktorý ste namontovali terče v podobe háčikov. Musí byť hladké, homogénne, veľmi mäkké a viskózne.

 

 

6. Cesto preložíme do inej hlbokej misy vymastenej olejom alebo maslom. Zakryte ho potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste asi 60 minút kysnúť, kým sa objem nezvýši 2-3krát.

 

 

7. Spodok plechu vyložíme papierom na pečenie a steny vymastíme maslom. Vykysnuté cesto trochu premiešame a preložíme na pripravený plech. Rovnomerne ho rozložte rukami.

 

 

8. Zakryte ho potravinovou fóliou a čistou kuchynskou utierkou. Necháme 30 minút „odpočívať“.

 

 

9. Medzitým vidličkou miešajte 80 g cukru, 8 g vanilkového cukru a 50 g studeného masla, kým ich veľmi dobre nespojíte .

 

 

10. Potom urobte do cesta veľa otvorov pomocou drevenej lyžice alebo lopatky namočenej v rafinovanom slnečnicovom oleji.

 

 

11. Rozložte maslo a cukor na cesto: najskôr v blízkosti otvorov, a potom na celú jeho plochu.

 

 

12. Koláč pečieme asi 20 minút do zlatohneda vo vyhriatej rúre na 180 ° C‌. Testom špáradla skontrolujte, či je pripravený.

 

 

13. Sladký krém natrieme na povrch koláča (množstvo krému upravíme podľa toho, aký sirupový chcete koláč mať).

 

 

14. Potom ho pečieme ďalších 5-7 minút.

15. Nechajte ho 10 minút vychladnúť, potom ho vyberte z panvice a počkajte, kým úplne nevychladne.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť do jedla so svojimi blízkymi!

 

zdroj: retete-usoare.eu

You Might Also Like