Keď vyskúšate tieto triky na domácu huspeninu, inú už variť nebudete! Je veľmi prospešná pre vaše kĺby.

Zdieľať článok na

Od nepamäti sa stávalo, že keď niekto varil vývar príliš dlho, v chlade stuhol a tak náhodne vznikla huspenina bez ktorej si už nevieme predstaviť náš sviatočný stôl. Mnoho ľudí zbožňuje huspeninu, pretože je lahodná a zdravá, no nie každý ju vie správne pripraviť, aby bola presne taká, aká má byť.

Dnes vám prináša naša redakcia zopár tipov a rád, ako si pripraviť tento chutný pokrm.

Ako pripraviť huspeninu
Tajné tipy:

    • Mäso
      Môžete si pripraviť akékoľvek mäso, hovädzie či kuracie, je to čisto na vás, podľa toho čo chutí vám. Hlavnou podmienkou je, aby bolo čerstvé a kvalitné.  Taktiež je nesmierne dôležité, aby ste mäso namočili a nechali vo vode 4-6 hodín.
  • Správne uvariť
    Je veľmi dôležité, aby ste pripravené mäso zaliali vodou, ideálny pomer vody a mäsa je = 2:1 . Najlepšie je použiť studenú vodu, vývar bude mať lepšiu chuť. Potom treba vodu vyliať, vývar bude priehľadnejší.
  • Pena sem nepatrí!
    Kým sa vývar varí, treba mať na pamäti, že musíme odstraňovať penu, ktorá sa začne tvoriť.
  • Varenie na miernom ohni
    Keď vývar začne vrieť, stlmíme oheň a takto ho varíme 5-6 hodín pri nízkej teplote. Bude presne taký, aký ma byť.
  • Neponáhľajte sa s pridávaním soli
    Soľ je najlepšie pridať na konci varenia, nie na začiatok, pretože bráni tvorbe želé. Vývar treba soliť tak, aby želé nebolo presolené, ale mierne slané.
  • Dodanie chuti
    2 hodiny pred dovarením vývaru pridajte mrkvu, cibuľu, zeler a petržlen a 40 minút pred – bobkový list, klinčeky a korenie podľa vašej chuti. Poznáme ešte jedno tajomstvo : aby huspenina nadobudla zlatistú farbu, zabaľte cibuľu do vrecúška a varte ešte hodinu.
  • Urobte si prestávku
    Príprava huspeniny býva občas náročná a preto si aj vy urobte krátku prestávku. Keď vývar prestanete variť, nechajte ho na 20 minút vychladnúť, potom sa môžete pustiť do finálnej úpravy, napríklad pridajte cesnak, ak ho máte radi.
  • A opäť mäso
    Len teraz už uvarené. Preceďte mäso a zeleninu z vývaru pomocou sitka, následne mäso potrhajte a pokrájajte na kúsky. Mrkvu si môžete pokrájať na rovnomerné časti a neskôr bude pekne zdobiť tanier.
  • Vývar
    Pripomenieme vám jeden dôležitý krok na ktorý nemôžete zabudnúť. Vývar treba precediť sitom, najlepšie takým, ktoré je zložené z viacerých vrstiev. A teraz sa môžeme presunúť k poslednému kroku.
  • Upravíme a servírujeme
    Pokiaľ ide o servírovanie huspeniny, môžete experimentovať ako chcete. Napríklad, želé môžete vložiť do nádobiek rôznych tvarov, môžete pridať vajíčko či zeleninu.
  • Posledným krokom je čas, ktorý musíte huspenine poskytnúť, aby stuhla, čiže približne toľko hodín, koľko bolo treba na varenie vývaru. Ak dodržíte všetky tieto kroky, vaša huspenina bude presne taká, aká by mala byť. Pre ešte lepšiu chuť môžete pridať chren alebo horčicu. Určite ponúknite vašou skvelou huspeninou aj okolie a uvidíte, že hneď budú pýtať recept.

    A vy nezabudnite zdieľať tieto dobré rady so svojou rodinou a priateľmi.

    zdroj: trendweb.sk / takprosto.cc


Zdieľať článok na

You Might Also Like