Jablkový koláč z jarmoku, jemný ako pena: Žiadny tvaroh ani smotana a pritom úžasne krémový!
Potrebujeme:
Jablková vrstva:
- 2 kg nadrobno nakrájaných jabĺk
- 2 lyžice cukru
- škorica
Cesto:
- 1 maslo
- 5 žĺtkov
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 3 lyžice cukru
- 2 a pol pohára polohrubej múky
Plech: približne 35 x 23 cm
Pena:
- 1/3 – 1/2 šálky cukru
- 5 bielkov
- 1 citrónová kôra
Postup:
Cesto: zmiešajte múku s cukrom, prášok do pečiva, pridajte žĺtky, maslo a vypracujte cesto na koláč. Rozdeľte cesto na dve časti, jednu vložte do mrazničky asi na 30 minút až hodinu.
Plech vyložíme papierom na pečenie. Rovnomerne pokryjeme plech s cestom, ktoré nebolo v mrazničke (časť, ktorá nebola v mrazničke).
Kúsky ochutených jabĺk (ochutíme cukrom a škoricou) uložíme na cesto.
Pena: bielka s cukrom vyšľaháme na tuhú penu, pridajte kôru, premiešajte.
Zakryte jablká penou. Cestu z mrazničky nastrúhame na vrch!
Pochútnajte si, prajeme dobrú chuť!