Nádherne mäkký chlieb s ľahko nasladnutým cestom, aby pekne ladilo so šunkou aj džemom :).
- Čas prípravy: 1 h + čas na kysnutie
Ingrediencie
- 3 hrnčeky teplej vody
- 1/4 hrnčeka krupicového cukru
- 1.5 čajovej lyžičky sušeného droždia
- 40 g masla, rozpusteného
- 1 lyžička soli
- 6-7 hrnčekov bielej múky (množstvo sa môže líšiť, pretože každá múka má trochu inú savosť vody)
Postup
- V mise rozpustite droždie vo vode, prisypte cukor a premiešajte. Nechajte aspoň 10 minút stáť v izbovej teplote.
- Potom pridajte maslo, soľ a postupne vmiešajte múku cez sitko. Nevmiešavajte ihneď všetku, postupne cesto prepracovávajte. Cesto by malo byť hladké a ľahko lepivé. Spracovávajte ho približne 6 minút.
- Vráťte cesto do misy, zakryte ho utierkou a nechajte kysnúť približne hodinu alebo kým nezdvojnásobí objem.
- Cesto zľahka premiesime a umiestnite do vymastenej chlebíčkovej formy alebo zapekacej misy.
- Predhrejte rúru na 180 ° C a pečte približne 40 minút, alebo kým nebude chlieb prepečený. Prepečenosť skontrolujte zapichnutím špajdle do bochníka.