Tieto palacinky voláme Hanácke a to preto, že podobne ako Hanácke koláče ich jeme vždy s lekvárom a tvarom. V kombinácii s týmto cestom je to skutočne tá najlepšia chuť. Keď vymeníte mlieko za kyslú smotanu, máte tie najsamplepšie palacinky na svete!
Potrebujeme:
200 ml kyslej smotany 15%
2 vajcia
1,5 šálky hladkej múky (250 ml=1 šálka)
cca 150-200 ml perlivej minerálky
3 lyžice cukru (alebo ako máte radi sladké)
Špetku soli
Citrónovú kôru a škoricu
1 lyžičku rumu
Postup:
V miske si najskôr zmiešame tekuté prísady – smotanu, minerálku, vajce a rum. Do tejto zmesi vmiešame sypké prísady, vymiešame jednotné cesto a necháme chvíľu odstáť.
Na panvici si zahrejeme trochu oleja a naberačkou dávkujeme cesto, ak máme panvicu s hrubším dnom, olej nie ej treba. Vyprážame z oboch strán dozlatista. Cesto je jemnejšie, ako pri klasickej receptúre, treba byť opatrný pri jeho obracní. Inak sú palacinky naozaj fantastické. Palacinky robím aj na slano, stačí jednoducho vynechať cukor.