Nikdy som nebola veľkým fanúšikom štrúdle, ale poviem vám, táto nemá chybu. Je úžasne jemná, lahodná a šťavnatá. Rozdiel od ostatných receptov je finta-fňa mojej dobrej známej – potieranie zmesou múky a masti, celá smotana a preloženie cesta, verte mi je to perfektný tip. Ja som raz skúsila a už inak štrúdľu nerobím. Všetky ostatné uložené recepty som hneď vymazala.
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
3 lyžice polohrubej múky
3 lyžice bravčovej masti
2 vajcia
1 téglik 10% kyslej smotany (200 g)
Štipka soli
Náplň:
Čokoľvek čo máte radi – jabĺčka, mak, orechy, tvaroh, čokoláda, lekvár
Postup:
V miske si zmeišame všetky prísady okrem polohrubej múky a masti. Vymiešame vareškou mäkké cesto, keď sa začne odliepať od stien misky, je hotové.
V samostatnej miske si zmiešame múku a masť – rozpustíme vo vodnom kúpeli alebo v mikovlnke.
Cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme si dobre pomúčili. Cesto sa dá pekne rozvaľkať úplne na tenúčko, potom celý povrch potrieme zmesou múky a masti – vďaka tomuto postupu bude cesto neskutočne chutné a vláčne.
Cesto zrolujeme a vzniknutú roládu nakrájame na 5 dielov. Tie uložíme do dózy, alebo misky, prikryjeme a dáme do chladničky na 20-30 minút.
Medzitým si pripravíme plnky – môžeme pripraviť 5 druhov, z tejto dávky som urobila 5 štrudieľ, z každého bochníka jednu.
Prvý kúsok cesta preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme natenko, potrieme masťou a navrstvíme plnku ako pri klasickej štrúdle. Cesto zatočíme – ja robím tak, že oba konce opatrne preložím cez stred a potom obrátim spojom nadol. Nezabudnite zavinúť aj konce, aby náplň nevytiekla.
Všetky štrúdle som uložila vedľa seba na veľký plech a vrch potrel roztopenou masťou – môžete použiť aj olej.
Pečieme pri teplote 170-180 stupňov, kým povrch nie je zlatistý, asi 35 minút, ale treba sledovať. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a podávame.
Prajeme vám dobrú chuť!