Tento krásny jablkový koláč môže vyzerať zložito, ale nie je nič jednoduchšie! Jemné citrónové cesto, jablká, chuť sladkej škorice – to všetko pod lahodnou snehovou prikrývkou! Prísady sú ľahko dostupné a recept je neuveriteľne jednoduchý!
Potrebujeme:
113 g masla izbovej teploty
150 g cukru
100 ml 30 % krému
kôra z 1 citróna
2 čajové lyžičky vanilkového cukru alebo arómy
2 a 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
1/4 čajovej lyžičky soli
250 g polohrubej múky
Jablká:
5 stredne veľkých jabĺk
šťava z 1 citróna
1 čajová lyžička škorice
2 polievkové lyžice cukru
3 polievkové lyžice hladkej múky
Snehová prikrývka:
4 vaječné bielky
150 g cukru
Postup:
1. Jablká ošúpeme, nakrájame na plátky a pridáme šťavu z citróna. Pridáme cukor, škoricu a hladkú múku a premiešame.
2. Polohrubú múku (250 g) zmiešajte s práškom do pečiva a soľou.
3. Maslo vymiešajte s cukrom, pridajte smotanu a vanilkový cukor. Pridajte citrónovú kôru a miešajte, kým nevznikne nadýchané a hladké cesto.
4. Cesto vložte do formy s priemerom 24 cm vyloženej papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C približne 30 minút.
5. Z bielkov ušľahajte sneh a postupne pridávajte cukor.
6. Položte na upečený koláč a pečte ďalších 20 minút dozlatista. Po upečení nechajte vychladnúť.