Mrkva je surovinou vďaka ktorej dokáže v kuchyni vytvoriť hádam všetko. Môžete z nej urobiť polievku, placky či pyré pre deti a dokonca aj chutný koláčik. Okrem toho že je vhodná do všetkého a je možné z nej vytvoriť čokoľvek, je aj cenovo dostupná a hlavne zdravá. Obsahuje veľké množstvo betakaroténu, ktorý je dôležitý pre naše telo, tak prečo nespojiť príjemné s užitočným.
Ingrediencie:
1 a pol šálky polohrubej múky
1/2 šálky oleja
3 mrkvy
3 vajcia
1 šálka cukru
1 a pol KL kypriaceho prášku
1ks vanilkový cukor
1 a pol KL jedlej sódy
1 KL škorice
1 šálka orechov
½ šálky práškového cukru
Smotanová nátierka
50g masla
Postup
1.) Na začiatok si pripravte mrkvu, ktorú nastrúhajte natenko a orechy, ktoré nasekajte nadrobno, ak ich necháte vcelku tak sa môžu spiecť.Niekoľko orechov si pripravte aj na ozdobenie koláča.
2.) V miske si zmiešajte múku, olej, cukor, vajcia, kypriaci prášok, polovicu vanilkového cukru, jedlú sódu a škoricu.
3.) Premiešajte cesto a pridajte nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy, cesto poriadne premiešajte.
4.) Cesto pečte na plechu, ktorý potrite maslom, pri 180°C približne 35 minút.
5.) Kým sa koláč pečie pripravte si krém. Zmiešajte smotanovú nátierku so zvyšným vanilkovým cukrom, pridajte maslo a práškový cukor, poriadne spolu vymiešajte do jemného krému.
6.) Do krému môžete pridať aj šťavu z pomarančov.
7.) Po vychladnutí natrite koláč týmto krémom a ako ozdobu použite zvyšné orechy, ktoré môžete posypať navrch koláča.