Egyptský chrumkavý koláč som jedla na dovolenke a som šťastná, že mi na neho dali recept. Teraz si ho môžete doma urobiť aj vy!

Spread the love

Tento super koláč som jedla prvýkrát na dovolenke a nedám na neho dopustiť. Dokonca mi na neho nechali recept a teraz ho môžete mať aj vy.

Ingrediencie na cesto:


3 bielky
2,5 lyžice cukru
1/2 PL múky
50g mletých orechov (vlašské alebo lieskové)

Celkovo vám vyjdú 3 korpusy (ingrediencie si vynásobte tromi), každý pečte po jednom v jednotlivej forme.

Ingrediencie na krém:
10 žĺtkov
10 PL cukru
5 PL múky
2 balíčky vanilkového cukru
350ml mlieka
170g masla

Chrumkavá šľahačka:
350ml šľahačky
200g cukru
120g nasekaných vlašských alebo lieskových orechov

 

Postup:


1) Krém:
 V hrnci si zmiešajte žĺtky, cukor, múku, vanilkový cukor a mlieko. Za stáleho miešania priveďte zmes k varu.

2) Potom ju odstráňte z plameňa a miešajte ďalšie minúty. Nechajte vychladnúť, narežte si maslo na kúsky a pridajte ich do krému. Nakoniec všetko vymixujte mixérom dohladka.

3) Kým krém vychladne prejdite na cesto: Bielka si vyšľaháme do pevnej peny a za neustáleho šľahania pridajte cukor, aby vám vznikla lesklá pena.

4) Pridajte múku, orechy a jemne utrite do homogénneho cesta. Položte ho do formy s papierom na pečenie alebo do formy vymastenej maslom. Pečte v rúre predhriatej na 170 stupňov asi 20 minút a nechajte vychladnúť.

5) Cukor si rozpustite na panvici, nechajte ho trochu skaramelizovať a následne ho vylejte na papier na pečenie.

6) Skaramelizovaný cukor rýchlo vychladne, preto ho môžete hneď prikryť druhou vrstvou papiera na pečenie a valčekom ho rozdrviť na malé kúsky (nie prášok), aby vám vznikla chrumkavá vrstva.

7) Chrumkavá šľahačka: Vyšľahajte si zo šľahačky pevnú hmotu a zmiešajte ju so skaramelizovaným cukrom a nasekanými orechmi.

8) Korpus potrieme krémom, šľahačkou a postup opakujte s ďalšími dvoma korpusy.

9) Vrch torty dozdobte podrteným karamelom a nasekanými orechmi.

Želáme vám dobrú chuť!

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

zdroj: myjsmezeny.cz/KaKZachem

You Might Also Like