Domáci závin s orechmi a makom: JEMNÝ, VLÁČNY A NESMIERNE CHUTNÝ! Ako od babičky!

Nič sa nevyrovná vôni domáceho závinu, ktorý sa šíri z kuchyne. Preto sme pre vás pripravili výborný recept na domáci závin s orechmi a makom, ktorý je jednoduchý a zaručene uspeje. Navyše sme pre vás zozbierali aj pár skvelých trikov, ktoré zvládne každý. Tak neváhajte a pustite sa do pečenia!

Recept na úžasný domáci závin s orechmi a makom, ktorý sme našli na YouTube, je skutočne jednoduchý a výsledok stojí za to.

Pre jeho prípravu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 0,5 kg hladkej múky
  • 45 dg kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 4 vajcia
  • 25 dg margarínu alebo masla
  • 2 dcl mlieka
  • 1 lyžička sušeného alebo 2 dg čerstvého droždia
  • 30 dg mletého maku
  • 30 dg mletých vlašských orechov
  • 1 ČL sušenej citrónovej kôry alebo 1/2 čerstvej citrónovej kôry
  • 1/2 lyžičky pomarančovej kôry
  • hrsť hrozienok
  • hrsť kandizovaného ovocia

Postup:

  1. Do misky s múkou pridáme cukor, dve celé vajcia, droždie, soľ a nastrúhame maslo.
  2. Nalejeme mlieko a všetko spolu rozšľaháme, kým nevznikne cesto.
  3. Cesto prekryjeme fóliou a dáme na pol hodiny do chladničky.
  4. Pripravíme si jednu misku s pomletými orechmi a druhú misku s makom, do každej pridáme cukor.
  5. Do misky s makom nasypeme sušené hrozienka a do misky s orechmi nasypeme kandizované ovocie.
  6. Do zmesi s orechmi nasypeme sušenú (alebo nastrúhanú) citrónovú kôru a do zmesi s orechmi nastrúhame kôru z polovice chemicky neošetreného pomaranča.
  7. Zmesi zalejeme horúcou vodou a poriadne premiešame.
  8. Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do fólie a dáme na pol hodinu do chladničky.
  9. Po vybratí z chladničky cesto rozvaľkáme na pomúčenej silikónovej podložke a stenčíme okraje.
  10. Na cesto natrieme studenú plnku, tenké hrany zahneme dovnútra, aby sa nám nevysypal obsah, a cesto zrolujeme.
  11. Obidve rolky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  12. Cesto potrieme rozšľahanými žĺtkami a necháme ho odstáť 30 minút.
  13. Potom potrieme bielkami a necháme odstáť 15 minút.
  14. Do cesta napicháme dierky, aby menej praskalo, a dáme piecť na 30-40 minút pri teplote 180°C.
  15. Necháme vychladnúť a môžeme servírovať

zdroj: Mészi főz és barkácsol

You Might Also Like