Nič sa nevyrovná vôni domáceho závinu, ktorý sa šíri z kuchyne. Preto sme pre vás pripravili výborný recept na domáci závin s orechmi a makom, ktorý je jednoduchý a zaručene uspeje. Navyše sme pre vás zozbierali aj pár skvelých trikov, ktoré zvládne každý. Tak neváhajte a pustite sa do pečenia!
Recept na úžasný domáci závin s orechmi a makom, ktorý sme našli na YouTube, je skutočne jednoduchý a výsledok stojí za to.
Pre jeho prípravu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 0,5 kg hladkej múky
- 45 dg kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- 4 vajcia
- 25 dg margarínu alebo masla
- 2 dcl mlieka
- 1 lyžička sušeného alebo 2 dg čerstvého droždia
- 30 dg mletého maku
- 30 dg mletých vlašských orechov
- 1 ČL sušenej citrónovej kôry alebo 1/2 čerstvej citrónovej kôry
- 1/2 lyžičky pomarančovej kôry
- hrsť hrozienok
- hrsť kandizovaného ovocia
Postup:
- Do misky s múkou pridáme cukor, dve celé vajcia, droždie, soľ a nastrúhame maslo.
- Nalejeme mlieko a všetko spolu rozšľaháme, kým nevznikne cesto.
- Cesto prekryjeme fóliou a dáme na pol hodiny do chladničky.
- Pripravíme si jednu misku s pomletými orechmi a druhú misku s makom, do každej pridáme cukor.
- Do misky s makom nasypeme sušené hrozienka a do misky s orechmi nasypeme kandizované ovocie.
- Do zmesi s orechmi nasypeme sušenú (alebo nastrúhanú) citrónovú kôru a do zmesi s orechmi nastrúhame kôru z polovice chemicky neošetreného pomaranča.
- Zmesi zalejeme horúcou vodou a poriadne premiešame.
- Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do fólie a dáme na pol hodinu do chladničky.
- Po vybratí z chladničky cesto rozvaľkáme na pomúčenej silikónovej podložke a stenčíme okraje.
- Na cesto natrieme studenú plnku, tenké hrany zahneme dovnútra, aby sa nám nevysypal obsah, a cesto zrolujeme.
- Obidve rolky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Cesto potrieme rozšľahanými žĺtkami a necháme ho odstáť 30 minút.
- Potom potrieme bielkami a necháme odstáť 15 minút.
- Do cesta napicháme dierky, aby menej praskalo, a dáme piecť na 30-40 minút pri teplote 180°C.
- Necháme vychladnúť a môžeme servírovať
zdroj: Mészi főz és barkácsol