Domáci makový koláč s fantastickým krémom a neodolateľnou chuťou!

Spread the love

Oslaďte si s nami život a pripravte si tento chutný koláč. Na tomto dezerte si určite pochutí celá Vaša rodina. Je totiž absolútne bezkonkurenčnou voľbou, ak máte v obľube mak. Fantastické makové cesto a vanilkový krém sú úžasnou kombináciou.

CESTO

6 bielkov
3 lyžice kokosu
3 lyžice cukru kryštál
kvapka vanilkovej esencie
5 lyžíc mletého maku
10 lyžíc hladkej múky
1 prášok do pečiva
5 lyžíc mlieka

KRÉM

4 žĺtky
kvapka vanilkovej esencie
500 ml mlieka
1 vanilkový puding
250 g masla
6 lyžíc kryštálového cukru
100 g tmavej čokolády (poleva)
Lyžička rastlinného oleja (poleva)

POSTUP

Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a postupne pridávame cukor. V samostatnej miske zmiešame múku s makom, kokos a prášok do pečiva. Sypkú zmes postupne vmiešame do snehu tak, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu. Pridáme aj teplé mlieko a esenciu.

Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vyložíme papierom na pečenie, rovnomerne naň nanesieme cesto a uhladíme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15-20 minút.

Upečené cesto necháme vychladnúť a prekrojíme na dve časti.

Nakoniec si pripravíme krém. 300 ml mlieka zmiešame s cukrom, vanilkovou arómou a dáme prehrievať na mierny plameň. Zvyšok mlieka rozmiešame so žĺtkami a pudingovým práškom. Keď mlieko zovrie, odstavíme ho z plameňa, zmiešame so žĺtkovou zmesou a opäť preložíme na slabý plameň, kde za stáleho miešania varíme, kým nevznikne hustý krém. Necháme chvíľu vychladiť a do ešte teplého krému vmiešame maslo.

Na prvú polovicu cesta navrstvíme polovicu krému, priklopíme druhou polovicou cesta a navrstvíme zvyšok krému. Nakoniec ozdobíme polevou, ktorá vznikla rozpustením čokolády spoločne s olejom, vo vodnom kúpeli. Tortu nechajte 3 hodiny tuhnúť v chladničke.

 Zdieľajte tento super recept na báječný makový koláč aj s Vašimi priateľmi! Určite si na ňom tiež pochutnajú!

zdroj: maminy-shpargalki.comvychytavkov.cz

You Might Also Like