Domáce syrové korbáčiky len zo 4 ingrediencií. Jednoduchý recept, podľa ktorého ich zvládne pripraviť úplne každý…

Suroviny:

  • 4 litre domáceho mlieka
  • 8 litrov vody
  • 1 lyžička. kyselina citrónová
  • 1 g syridla
  • soľ na chuť

PRÍPRAVA

Zahrejte mlieko vo vodnom kúpeli na 38 stupňov. Odporúča sa pri neustálom miešaní.

Kyselinu citrónovú rozpustite malým množstvom mlieka, premiešajte so zvyškom mlieka.

Rozpustite syridlo s malým množstvom mlieka, premiešajte so zvyškom mlieka.

Mlieko dôkladne premiešajte drevenou špachtľou.

Vyčistite panvicu so syrovou hmotou na teplom mieste a nechajte ju hodinu stáť. Môžete ju zabaliť do prikrývky.

Znova ohrievajte panvicu so syrovou hmotou na nízkej teplote, bude stačiť 5 minút.

Masu syra nakrájajte na kocky a nalejte vodu. Nechajte stáť 30 minút. Zatiaľ čo sa syr usadzuje, ohrievajte vodu v inom hrnci na 75 stupňov.

Nalejte vyhrievanú vodu do misy a vložte do nej syr. Miešame syr v miske s dvoma drevenými lopatkami, nie dlhšie ako 15 minút.

Potom si dajte gumové rukavice a pokračujte v hádzaní syra rukami, ktoré ho pravidelne spúšťate do vody. Teplota vody by nemala klesnúť pod 75 stupňov. Ak je voda studená – pridajte horúcu.

Postupne prechádzajte z miesenia, roztiahnite syr a vytvárajte vlákna. Keď pramene syra získajú požadovaný tvar, umiestnite ich do pripravenej slanej vody izbovej teploty. Na liter takejto vody sa vyžaduje 200 g soli.

Syr nechajte na deň v soľnej vode. Potom stlačte a vytvorte pleteniny z reťazcov. Syr môžete ďalej udiť v domácej udiarni.

You Might Also Like