Suroviny:
- 4 litre domáceho mlieka
- 8 litrov vody
- 1 lyžička. kyselina citrónová
- 1 g syridla
- soľ na chuť
PRÍPRAVA
Zahrejte mlieko vo vodnom kúpeli na 38 stupňov. Odporúča sa pri neustálom miešaní.
Kyselinu citrónovú rozpustite malým množstvom mlieka, premiešajte so zvyškom mlieka.
Rozpustite syridlo s malým množstvom mlieka, premiešajte so zvyškom mlieka.
Mlieko dôkladne premiešajte drevenou špachtľou.
Vyčistite panvicu so syrovou hmotou na teplom mieste a nechajte ju hodinu stáť. Môžete ju zabaliť do prikrývky.
Znova ohrievajte panvicu so syrovou hmotou na nízkej teplote, bude stačiť 5 minút.
Masu syra nakrájajte na kocky a nalejte vodu. Nechajte stáť 30 minút. Zatiaľ čo sa syr usadzuje, ohrievajte vodu v inom hrnci na 75 stupňov.
Nalejte vyhrievanú vodu do misy a vložte do nej syr. Miešame syr v miske s dvoma drevenými lopatkami, nie dlhšie ako 15 minút.
Potom si dajte gumové rukavice a pokračujte v hádzaní syra rukami, ktoré ho pravidelne spúšťate do vody. Teplota vody by nemala klesnúť pod 75 stupňov. Ak je voda studená – pridajte horúcu.
Postupne prechádzajte z miesenia, roztiahnite syr a vytvárajte vlákna. Keď pramene syra získajú požadovaný tvar, umiestnite ich do pripravenej slanej vody izbovej teploty. Na liter takejto vody sa vyžaduje 200 g soli.
Syr nechajte na deň v soľnej vode. Potom stlačte a vytvorte pleteniny z reťazcov. Syr môžete ďalej udiť v domácej udiarni.