Domáce maslové croissanty ako z pekárne: Odkrývame tajomstvo prípravy tých najlepších croissantov, ktoré zvládnete aj vy!

Ste milovníkom francúzskeho pečiva, ale bojíte sa jeho prípravy doma? Máme pre vás jednoduchý a rýchly recept na úžasne jemné a nadýchané maslové croissanty. S týmto receptom sa stanú croissanty pečením číslo jeden aj vo vašej kuchyni!

Ingrediencie:

  • 300 g chlebovej alebo hladkej múky
  • 1/2 PL instantného droždia
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 145 g mlieka
  • 1/2 ČL soli
  • 20 g neosoleného masla
  • Na pomastenie: 90 g neosoleného masla
  • Na potretie: 1 vajce

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešame vajce, cukor, droždie a mlieko. Postupne pridáme múku a soľ, premiešame špachtľou a potom ručne vymiesime cesto. Cesto by malo byť o niečo tvrdšie ako bežné cesto na chlieb.
  2. Na pracovnej doske rozvaľkáme cesto a uprostred umiestnime zmäknuté maslo. Cesto preložíme a zamiesime, aby bolo maslo úplne zakryté.
  3. Cesto rozdelíme na 9 častí, každá po 90 gramoch, a z každej časti vytvoríme guľku.
  4. Guľky necháme odstáť pod fóliou asi 15 minút.
  5. Každú guľku rozvaľkáme na pomúčenej podložke do kruhu s priemerom približne 20 cm.
  6. Na každý kruh cesta nanesieme prstami zmäknuté maslo a naň položíme ďalší kruh cesta. Postup opakujeme pre všetky kruhy cesta.
  7. Cesto zabalíme do fólie a vložíme na 20 minút do mrazničky.
  8. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej podložke na kruh s priemerom asi 40 cm a rozdelíme na 12 častí.
  9. Každú časť cesta zvinieme zo širšej strany ku špicu a tvarujeme do tvaru rožka.
  10. Croissanty necháme kysnúť 2-3 hodiny, potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do predhriatej rúry na 200°C. Po 10 minútach znížime teplotu na 180°C a pečieme ešte 6 minút, kým croissanty nebudú zlatohnedé.
    1. Upečené croissanty necháme vychladnúť na mriežke a potom môžeme servírovať s čerstvou marmeládou, čokoládou alebo jednoducho tak, ako sú.

Videorecept:

zdroj: Qiong Cooking

You Might Also Like