Domáca polievka s mäsovými guličkami a rezancami: Táto babičkina polievka zmizne zo stola za pár minút!

Recept na fantastickú polievku s mäsovými guličkami a rezancami, ktorá sa podľa našich starých mám stala obľúbenou delikatesou. Táto vynikajúca polievka nielen dokonale zasýti, ale aj zahreje na duši.

Ingrediencie:

Na mäsové guličky:

  • 400 g mletého mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 vajce
  • 50 g strúhanky
  • 100 g hladkej múky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá paprika
  • tymian
  • petržlenová vňať
  • mletá rasca
  • 50 + 50 g hladkej múky

Na polievku:

  • 30 ml oleja
  • 1 cibuľa
  • 3 mrkvy
  • 1 stonka zeleru
  • 1/2 papriky
  • 1 zemiak
  • 1,5 l vody
  • 50 g rezancov
  • petržlenová vňať

Na zahustenie:

  • 1 vajce
  • 50 ml smotany na varenie

Postup:

  1. Mrkvu nakrájame na menšie kocky. Do hrnca nalejeme olej, pridáme mrkvu a soľ. Smažíme 3 minúty na miernom ohni za stáleho miešania.
  2. Do misky pridáme na malé kocky nakrájanú cibuľu, zelerovú stonku a papriku. Zeleninovú zmes nasypeme do hrnca, poriadne zamiešame. Prekryjeme pokrievkou a smažíme 7 minút na miernom ohni.
  3. Zmes v hrnci zalejeme vodou, zamiešame a prekryjeme pokrievkou. Za varu pridáme do hrnca na kocky nakrájaný zemiak a opäť prekryjeme pokrievkou.
  4. Do misky pridáme mleté mäso, rozmixovanú cibuľu, vajce, soľ, čierne korenie, rascu, mletú papriku, tymian, strúhanku a rukou miešame, kým nám nevznikne hustá hmota.
  5. Na tácku nasypeme múku, ruky si potrieme rastlinným olejom, z mäsovej hmoty vytvarujeme guličky a ukladáme ich na tácku do múky.
  6. Guličky posypeme múkou, obalíme a po jednej ich vkladáme do polievky. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme 10 minút na miernom ohni.
  7. Do polievky pridáme rezance, premiešame, prekryjeme pokrievkou a varíme ďalších 12 minút na miernom ohni.
  8. V malej miske zmiešame vajce so smotanou na varenie.
  9. Do polievky pridáme petržlenovú vňať, premiešame a necháme ju vychladnúť.
  10. Nakoniec zahustíme polievku smotanovou zmesou a môžeme servírovať. Dobrú chuť!

Video recept:

 

 

 

zdroj: Domáca kuchyňa s Dannym

You Might Also Like