Recept na fantastickú polievku s mäsovými guličkami a rezancami, ktorá sa podľa našich starých mám stala obľúbenou delikatesou. Táto vynikajúca polievka nielen dokonale zasýti, ale aj zahreje na duši.
Ingrediencie:
Na mäsové guličky:
- 400 g mletého mäsa
- 1 cibuľa
- 1 vajce
- 50 g strúhanky
- 100 g hladkej múky
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletá paprika
- tymian
- petržlenová vňať
- mletá rasca
- 50 + 50 g hladkej múky
Na polievku:
- 30 ml oleja
- 1 cibuľa
- 3 mrkvy
- 1 stonka zeleru
- 1/2 papriky
- 1 zemiak
- 1,5 l vody
- 50 g rezancov
- petržlenová vňať
Na zahustenie:
- 1 vajce
- 50 ml smotany na varenie
Postup:
- Mrkvu nakrájame na menšie kocky. Do hrnca nalejeme olej, pridáme mrkvu a soľ. Smažíme 3 minúty na miernom ohni za stáleho miešania.
- Do misky pridáme na malé kocky nakrájanú cibuľu, zelerovú stonku a papriku. Zeleninovú zmes nasypeme do hrnca, poriadne zamiešame. Prekryjeme pokrievkou a smažíme 7 minút na miernom ohni.
- Zmes v hrnci zalejeme vodou, zamiešame a prekryjeme pokrievkou. Za varu pridáme do hrnca na kocky nakrájaný zemiak a opäť prekryjeme pokrievkou.
- Do misky pridáme mleté mäso, rozmixovanú cibuľu, vajce, soľ, čierne korenie, rascu, mletú papriku, tymian, strúhanku a rukou miešame, kým nám nevznikne hustá hmota.
- Na tácku nasypeme múku, ruky si potrieme rastlinným olejom, z mäsovej hmoty vytvarujeme guličky a ukladáme ich na tácku do múky.
- Guličky posypeme múkou, obalíme a po jednej ich vkladáme do polievky. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme 10 minút na miernom ohni.
- Do polievky pridáme rezance, premiešame, prekryjeme pokrievkou a varíme ďalších 12 minút na miernom ohni.
- V malej miske zmiešame vajce so smotanou na varenie.
- Do polievky pridáme petržlenovú vňať, premiešame a necháme ju vychladnúť.
- Nakoniec zahustíme polievku smotanovou zmesou a môžeme servírovať. Dobrú chuť!
Video recept:
zdroj: Domáca kuchyňa s Dannym