Všetci milujeme zemiakové placky, a to hlavne pre ich sýtosť, jednoduchosť prípravy a vynikajúcu chuť. Možno máte svoj obľúbený recept, ale niekedy je dobré vyskúšať nové tipy a triky. Viete napríklad, prečo sa oplatí pridať do zemiakových plackov sódu bikarbónu? Stačí pridať iba pol lyžičky a výsledok vás ohromí.
Ideálne zemiakové placky by mali byť mäkké zvnútra a chrumkavé zvonka. Tento cieľ nie je ťažké dosiahnuť, ak poznáte niekoľko dôležitých zásad. Je potrebné vedieť, čo pridať do zemiakového cesta a ako ho správne smažiť.
Dôvod, prečo sa oplatí pridať do zemiakových plackov sódu bikarbónu, spočíva v jej schopnosti zlepšiť konzistenciu plackov. Sóda bikarbóna dodá plackám nadýchanosť, mäkkosť zvnútra a chrumkavosť zvonka. Takto pripravené placky vás už nikdy nesklamú tmavou farbou, tuhou konzistenciou alebo nedostatočnou chrumkavosťou.
Recept na zemiakové placky s prídavkom sódy bikarbóny:
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov
- 1 cibuľa
- 1 vajce
- 3 PL hladkej múky
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- soľ
- čierne mleté korenie
- olej na vyprážanie
Postup:
- Zemiaky ošúpeme, opláchneme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Cibuľu ošúpeme, prekrojíme na polovice a nastrúhame priamo k zemiakom.
- Do nastrúhaných zemiakov pridáme vajíčko, múku, sódu bikarbónu, soľ a korenie podľa chuti.
- Vymiešame jednotné cesto, ktoré by nemalo byť ani príliš riedke, ani príliš husté.
- Na panvici rozohrejeme olej a lyžicou naň ukladáme hmotu, ktorú rovnomerne rozotrieme na placku a vysmážame z oboch strán dozlatista.
Placky ukladáme na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočnej mastnoty a podávame.
Dobrú chuť! Teraz, keď viete, aký úžasný vplyv má prídavok sódy bikarbóny na zemiakové placky, môžete si ich vychutnať vo svojej najlepšej podobe.
zdroj text+obrázok: smakosze.pl