Dokonalé zemiakové placky: Najlepší recept na svete, iné už nerobím. Takto ich pripravovala moja babka

Všetci milujeme zemiakové placky, a to hlavne pre ich sýtosť, jednoduchosť prípravy a vynikajúcu chuť. Možno máte svoj obľúbený recept, ale niekedy je dobré vyskúšať nové tipy a triky. Viete napríklad, prečo sa oplatí pridať do zemiakových plackov sódu bikarbónu? Stačí pridať iba pol lyžičky a výsledok vás ohromí.

Ideálne zemiakové placky by mali byť mäkké zvnútra a chrumkavé zvonka. Tento cieľ nie je ťažké dosiahnuť, ak poznáte niekoľko dôležitých zásad. Je potrebné vedieť, čo pridať do zemiakového cesta a ako ho správne smažiť.

Dôvod, prečo sa oplatí pridať do zemiakových plackov sódu bikarbónu, spočíva v jej schopnosti zlepšiť konzistenciu plackov. Sóda bikarbóna dodá plackám nadýchanosť, mäkkosť zvnútra a chrumkavosť zvonka. Takto pripravené placky vás už nikdy nesklamú tmavou farbou, tuhou konzistenciou alebo nedostatočnou chrumkavosťou.

Recept na zemiakové placky s prídavkom sódy bikarbóny:

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 1 vajce
  • 3 PL hladkej múky
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • olej na vyprážanie

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme, opláchneme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
  2. Cibuľu ošúpeme, prekrojíme na polovice a nastrúhame priamo k zemiakom.
  3. Do nastrúhaných zemiakov pridáme vajíčko, múku, sódu bikarbónu, soľ a korenie podľa chuti.
  4. Vymiešame jednotné cesto, ktoré by nemalo byť ani príliš riedke, ani príliš husté.
  5. Na panvici rozohrejeme olej a lyžicou naň ukladáme hmotu, ktorú rovnomerne rozotrieme na placku a vysmážame z oboch strán dozlatista.

Placky ukladáme na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočnej mastnoty a podávame.

Dobrú chuť! Teraz, keď viete, aký úžasný vplyv má prídavok sódy bikarbóny na zemiakové placky, môžete si ich vychutnať vo svojej najlepšej podobe.

 

zdroj text+obrázok: smakosze.pl

You Might Also Like