Akonáhle prvýkrát ochutnáte tieto koláčiky zo šľahačkového cesta, potom už nikdy viac nebudete chcieť robiť žiadne iné. Recept mi prezradila kamarátka, u ktorej som koláčiky ochutnala prvýkrát a moje chuťové poháriky sa mohli doslova zblázniť! Až taká to bola dobrota!
Koláčiky zo šľahačkového cesta sú úžasne nadýchané, vláčne, voňavé a chuťovo jednoducho dokonalé. Doma ich robíme pravidelne a zakaždým sa po nich len zapráši!
Čo budete potrebovať na prípravu?
200 ml smotany na šľahanie
500 g hladkej múky
3 polievkové lyžice majolky
100 ml mlieka
2 žĺtky
kocku droždia
80 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 polievkovú lyžicu rumu
štipku soli
Ako postupovať pri príprave?
Začnite tým, že si z droždia, cukru a mlieka urobíte kvások, ktorý necháte vzísť.
Akonáhle kvások vzíde, zmiešajte ho s múkou a zvyškom surovín, z ktorých vytvoríte hladké, vláčne cesto. To nechajte hodinku odpočívať.
Medzitým si môžete pripraviť náplň, s ktorou budete koláčiky zo šľahačkového cesta plniť.
Na koláčiky sa hodia aj odrobinky, takže ak máte radi, pripravte si vo voľnom čase ešte posýpku z cukru, masla a múky.
Z cesta potom pomocou lyžice po kúskoch odoberajte, vytvárajte kolieska, do ktorých urobíte jamku a tú potom vyplníte vami vybranú náplňou.
Koláčiky potrite rozšľahanými žĺtkami a ak máte posýpku, posypte jej koláčiky.
Koláčiky vložte do rúry a pečte na 190 ° C doružova.
Po upečení odporúčam koláčiky ešte potrieť rozpusteným maslom zmiešaným s rumom.
Prajem vám dobrú chuť!