Chrumkavé syrové pagáče sú ideálnou pochutinou na rôzne príležitosti – či už sú to narodeninové oslavy, rodinné večery alebo len relaxačný večer s priateľmi. Táto pochutka je mimoriadne obľúbená nielen pre svoju lahodnú chuť, ale aj pre jednoduchú prípravu. V nasledujúcom článku vám predstavíme recept, ktorý zaručene získate mnoho obdivovateľov!
Recept na chrumkavé syrové pagáče
Ingrediencie:
- 150 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 350 g hladkej múky
- 2 PL jogurtu
- 3 ČL soli
- 250 g tvrdého syra
- 50 g masla
Na potretie:
- 1 vajce
Postup:
- Nadrobíme droždie do nádoby s mliekom, premiešame a necháme na chvíľu odstáť.
- V miske zmiešame múku, jogurt, roztopené maslo a soľ.
- Pridáme mlieko s droždím do zmesi s ostatnými ingredienciami.
- Zmes premiešame a vymiesime cesto. Potom ho prekryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 1,5 hodiny.
- Kysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčnenej pracovnej doske do obdĺžnika.
- Cesto potrieme zmäknutým maslom a posypeme nastrúhaným syrom.
- Následne cesto preložíme na tretiny, pomúčnime a opäť preložíme (viď video).
- Cesto opäť rozvaľkáme, potrieme maslom a posypeme syrom.
- Postup opakujeme ešte raz, až nám ostane cesto s hrúbkou 2-3 cm.
- Vykrojíme z cesta kruhy a uložíme ich na plech s papierom na pečenie.
- Necháme kysnúť ďalších 15-20 minút.
- Rozbiť vajce a potrieť pagáče. Posypeme vrch syrom.
- Pečieme 15-20 minút pri teplote 200°C.
Lahodné, chrumkavé syrové pagáče sú hotové! Dobrú chuť!
Videorecept:
zdroj: Viktor Nagy