Môžete využiť kedykoľvek, keď vám došiel chlieb alebo pečivo a potrebujete rýchlu náhradu. Tento recept je inšpirovaný tureckým spôsobom prípravy posúchov, ktoré sú vynikajúce aj bez prílohy!
Potrebujeme:
Na kvások:
- 200 ml vlažnej vody
- 120 g hladkej múky
- 10 g sušeného droždia
Na cesto:
- 200 ml vlažnej vody
- 360 g hladkej múky
- 1 čajovú lyžičku soli
Na potretie:
- 40 g hladkej múky
- 20 ml studenej vody
- 50 ml vriacej vody
- 1 vaječný žĺtok
Na posypanie:
- sezamové semienka
Postup:
1. Sušené droždie nasypeme do misky a zalievame teplou vodou.
2. Pridáme hladkú múku a všetko premiešame, kým nezískame hladkú zmes.
3. Túto zmes zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme v teplom prostredí odležať 20 minút.
4. Keď sa na kvásku objavia bublinky, pridáme teplú vodu, hladkú múku a soľ a všetko dôkladne premiešame, kým sa hrudky úplne nerozpadnú.
5. Cesto zakryjeme a necháme odležať ďalších 20 minút, kým dostatočne nenakysne.
6. Potom cesto prenesieme na dosku posypanú múkou a vyvalkáme.
7. Cesto rozdelíme na dva kusy, z ktorých každý vyformujeme do tvaru hrubšej oválnej placky.
8. Plech si vyložíme papierom na pečenie, v strede vytvoríme malý valček, aby sme oddelili oba kusy cesta, a položíme ich vedľa seba.
9. Placky zakryjeme bavlnenou utierkou a necháme ich kysnúť ešte ďalších 20 minút v teplom prostredí.
10. Medzitým si pripravíme zmes na potretie plackov. Do misky nasypeme hladkú múku, zalievame studenou vodou a vymiešame. Potom pridáme vriacu vodu a znovu premiešame. Nakoniec zašľaháme vaječný žĺtok.
11. Pripravenou zmesou potrieme placky a končekmi prstov ich trochu formujeme.
12. Placky posypeme sezamovými semienkami.
13. Dáme piecť do predhriatej rúry. Dôležité je, aby sme na spodok rúry položili misku s vodou. Pečieme 15 minút pri teplote 250 °C.
A už je to! Teraz si môžete vychutnať tento jednoduchý a chutný domáci posúch. Prajeme vám dobrú chuť
Video recept:
zdroj: PRATİK YEMEK TARİFLERİ