Pizza, tá lákavá talianska delikatesa, ktorú takmer každý zbožňuje. Kľúčom k vynikajúcej pizze je však predovšetkým kvalitné cesto. V tomto článku sa dozviete všetky tajné tipy a triky, ako pripraviť cesto na pizzu, ktoré sa vám podarí ako z profesionálnej talianskej pizzerie!
Pozrime sa na recept, ktorý nám prezradila talianska babička a urobme si vlastnú domácu pizzu, ktorá bude mať jemný a chrumkavý spodok. Či už máte doma hostí, alebo chcete prekvapiť svoju rodinu, táto pizza v kombinácii s vašimi obľúbenými ingredienciami bude hitom!
Výber správnej múky
Pri príprave pizze je výber múky kľúčový. Odporúča sa využiť múku, ktorá je špeciálne určená na prípravu pizze – označená ako “00”.
Potrebujeme tieto ingrediencie:
- 300 g múky na pizzu typu 00
- 3/4 ČL soli
- 200 ml teplej vody (36 – 38 °C)
- 20 g čerstvého droždia
Postup prípravy:
- Droždie rozdrobíme na malé kúsky a zalejeme 3 lyžicami teplej vody.
- Múku preosejeme do misy – tento krok je nevyhnutný pre dosiahnutie nadýchaného cesta.
- Pridáme soľ a približne 200 ml teplej vody.
- Miesime cesto, až kým nedosiahne pružnú konzistenciu.
- Potom ho preložíme na pracovnú dosku a posypeme múkou. Miesime asi 3 minúty.
- Cesto potom vložíme do misy a prikryjeme bavlnenou utierkou. Necháme ho kysnúť na teplom mieste – to môže trvať aj 2 hodiny.
- Po vykysnutí cesto jemne natiahneme v rukách do tvaru kruhu. Okraje necháme väčšie a vytvarujeme tak, aby pekne prečnievali.
- Pizza je teraz pripravená na obloženie vašimi obľúbenými ingredienciami.
- Hotovú pizzu vložíme do predhriatej rúry a pečieme 10 minút pri teplote 220 °C.
A voilà! Teraz máte pripravenú domácu pizzu, ktorá je rovnako chutná ako tá, ktorú by ste dostali v talianskej pizzerii. Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: haps.pl
foto: bajecnavareska.sk