Tento recept je momentálna kulinárskou inšpiráciou a ako to už býva, vtedy prichádzajú pod ruku mnohé prísady a využije sa takpovediac všetko, čo je v chladničke.
Aj preto je množstvo prísad určených v recepte iba približne – ako sa hovorí od oka.
Čo budeme potrebovať:
cca 1,5 kg bravčového mäsa
Na marinádu:
100 ml olivového oleja
50-70 ml svetlého piva
gyros korenie
citrónovú šťavu – asi 1-2 lyžice
1 lyžicu medu
Na oblohu:
1,5 -2 kg zemiakov nakrájaných na plátkov
Korenie na pečené zemiaky
1 veľkú červenú cibuľu
1 veľkú žltú cibuľu
2 veľké paradajky
100 g slaniny
1 hlávku cesnaku
Na omáčku:
1 téglik kyslej smotany (cca 200 g)
štvorfarebné korenie
soľ
Ďalej voliteľné: sladká paprika, chilli, bazalka, akékoľvek iné korenie, bylinky…
Postup:
Mäso trochu naklepeme pod igelitom. Potom ochutíme soľou a gyros korením.
V miske zmiešame olivový olej, pivo, med, citrónovú šťavu a do tejto marinády vložíme mäso.
Necháme marinovať aspoň 2 hodiny – ideálne cez noc.
Pripravíme si hlboký plech. Zemiaky umyjeme, nakrájame na plátky a 1/2 uložíme na spodok plechu.
Posypeme korením na pečenie zemiakov, soľou, prípadne obľúbenými korením.
Na zemiaky uložíme plátky žltej a červenej cibule.
Teraz uložíme ½ mäsa. Na mäso opäť uložíme vrstvu zemiakov, ochutíme a pridáme kúsky slaniny a očistené cesnakové strúčiky.
Pokračujeme zvyškom cibuľky a zvyšnými kúsky mäsa.
Teraz plech zakryjeme alobalom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 50-60 minút.
V miske zmiešame všetky prísady na omáčku a po uplynutí tohto času, uložíme plátky paradajky a nanesieme na povrch omáčku.
Vložíme bez alobalu späť do rúry a necháme zapiecť dozlata.
Nemusíte už nič pridávať, podávame tak, ako je.
Želáme vám dobrú chuť!