Bravčový vrstvený pekáč: Lepšiu dobrotu ste ešte nejedli! Skvelý obed pre celú rodinu…

Tento recept je momentálna kulinárskou inšpiráciou a ako to už býva, vtedy prichádzajú pod ruku mnohé prísady a využije sa takpovediac všetko, čo je v chladničke.

Aj preto je množstvo prísad určených v recepte iba približne – ako sa hovorí od oka.

Čo budeme potrebovať:

cca 1,5 kg bravčového mäsa

Na marinádu:

100 ml olivového oleja
50-70 ml svetlého piva
gyros korenie
citrónovú šťavu – asi 1-2 lyžice
1 lyžicu medu

Na oblohu:

1,5 -2 kg zemiakov nakrájaných na plátkov
Korenie na pečené zemiaky
1 veľkú červenú cibuľu
1 veľkú žltú cibuľu
2 veľké paradajky
100 g slaniny
1 hlávku cesnaku

Na omáčku:

1 téglik kyslej smotany (cca 200 g)
štvorfarebné korenie
soľ

Ďalej voliteľné: sladká paprika, chilli, bazalka, akékoľvek iné korenie, bylinky…

Postup:

Mäso trochu naklepeme pod igelitom. Potom ochutíme soľou a gyros korením.

V miske zmiešame olivový olej, pivo, med, citrónovú šťavu a do tejto marinády vložíme mäso.

Necháme marinovať aspoň 2 hodiny – ideálne cez noc.

Pripravíme si hlboký plech. Zemiaky umyjeme, nakrájame na plátky a 1/2 uložíme na spodok plechu.

Posypeme korením na pečenie zemiakov, soľou, prípadne obľúbenými korením.

Na zemiaky uložíme plátky žltej a červenej cibule.

Teraz uložíme ½ mäsa. Na mäso opäť uložíme vrstvu zemiakov, ochutíme a pridáme kúsky slaniny a očistené cesnakové strúčiky.

Pokračujeme zvyškom cibuľky a zvyšnými kúsky mäsa.

Teraz plech zakryjeme alobalom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 50-60 minút.

V miske zmiešame všetky prísady na omáčku a po uplynutí tohto času, uložíme plátky paradajky a nanesieme na povrch omáčku.

Vložíme bez alobalu späť do rúry a necháme zapiecť dozlata.

Nemusíte už nič pridávať, podávame tak, ako je.

Želáme vám dobrú chuť!

You Might Also Like