Suroviny:
- 1,25 kg sliviek
- 30 g rastlinného tuku Hera
- 2 polievkové lyžice strúhanky
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1 ČL mletej škorice
Piškótové cesto:
-
- 9 vajec
- 9 polievkových lyžíc kryštálového cukru
- 9 polievkových lyžíc hladkej múky
- 1 ČL kakaového prášku
- 1 dcl oleja
- 1/2 prášku do pečiva
Krém:
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku
- 400 ml mlieka
- 4 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 250 g rastlinného tuku Hera
- 200 g práškového cukru
- slivkový lekvár
Na posypanie:
- 60-80 g najemno nastrúhanej čokolády na varenie
Postup prípravy receptu:
1. Slivky umyjeme, rozpolíme a vykôstkujeme.
Veľký plech vyložíme papierom na pečenie, vytrieme Herou a posypeme struhanku. Polovice sliviek nakladieme odrezané plochou dole tesne povedľa seba na vrstvu strúhanky.
Kryštálový cukor zmiešame s mletou škoricou a so zmesou posypeme slivky.
Pripravíme piškótové cesto:
Žĺtky s 5 lyžicami kryštálového cukru vyšľaháme na jemnú penu. Pridáme deci oleja znova prešlaháme. Z bielkov elektrickým šľahačom vyšľaháme tuhý sneh, počas šľahania pridávame zvyšný kryštálovej cukor. Do žĺtkovej peny postupne vsypeme muku, prášok do pečiva, potom primiešame ai sneh z bielkov.
⅔ piškótového cesta rovnomerne nalejeme na slivky.
Do zvyšného cesta vmiešame kakaový prášok a nalejeme ho na bielu vrstvu cesta. Opatrne premiešame, aby vzniknuté cesto bolo pruhované. Koláč vložíme do vyhriatej rúry. Pri strednej teplote (180/165 ° C) pečieme približne 25 minút. Po vychladnutí koláč obrátime, aby cesto tvorilo spodnú vrstvu a odstránime papier.
Medzitým pripravíme vanilkový krém:
Z pudingového prášku, mlieka a cukru uvaríme hustý puding a necháme ho vychladnúť. Zo zmäknutej Hery a práškového cukru vyšľaháme krém a postupne primiešame vychladnutý vanilkový puding.
Vrstvu sliviek na „obrátenom“ koláči rovnomerne potrieme slivkovým lekvárom a na to navrstvíme vanilkový krém, ktory na záver posypeme strúhanou čokoládou. Počkáme, kým krém trochu stuhne, a hotový koláč posypeme nastrúhanou čokoládou. Nakrájame na kocky a servírujeme.