Objavte výnimočné buchtičky z jogurtového cesta, ktoré sú nielen chutné, ale aj jednoduché na prípravu. Tieto lahodné pečivá sú ideálne na raňajky alebo k čaju a potešia celú rodinu.
Ingrediencie:
- 300 ml kefíru, jogurtu alebo kyslého mlieka
- 2 PL kryštálového cukru
- 1/2 ČL soli
- 1 vajce
- 2 ČL sušeného droždia
- 550 g hladkej múky
- 150 g masla
Na mrveničku:
- 80 g kryštálového cukru
- 60 g hladkej múky
- 50 g masla
Na potretie:
- 1 žĺtok
- 1 PL mlieka
Postup:
- Do misky nalejte horúci kefír a pridajte cukor, droždie. Všetko premiešajte.
- Pridajte vajíčko, soľ a opäť všetko spolu premiešajte.
- Vmiešajte múku a vymiesite cesto.
- Nahrubo nastrúhajte studené maslo a zapracujte ho do cesta. Miesite.
- Cesto vložte na 5 hodín do chladničky alebo najlepšie cez noc.
- Cukor zmiešajte s múkou, mäkkým maslom a vytvorte drobivé cesto.
- Cesto preložte na pomúčenú podložku, posypte múkou, vytvarujte tyčinku a prekrojte na polovicu.
- Vyvaľkajte cesto na obdĺžnik, posypte mrveničkou, preložte na polovicu, opäť posypte, znova preložte a posypte mrveničkou.
- Cesto preložte, valčekom ho trochu rozvaľkajte a nakrájajte na štvorcové kúsky.
- Buchtičky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pomastite ich rozšľahaným žĺtkom.
- Pečte 25 minút pri teplote 180°C.
- Pečivo posypte práškovým cukrom a môžete servírovať. Dobrú chuť!
zdroj text+obrázok: retete-usoare.info