Balkánsky jablkový koláč – tortička na plechu: Piškóta je jemná ako vata a plnka sa vám rozplynie na jazyku!

Spread the love

Výborný koláčik, jemný lahodný a veľmi veľmi rýchly. Olejová piškóta je veľmi lahodná, perfektná aj na torty a zákusky. Stačí pridať kakao a máte kakaový korpus!

Potrebujeme:

200 g kr. cukor

1 bal. vanilkový cukor

120 ml oleja

4 (S) vajce

200 g hl. múka

1 bal prášok do pečiva

135 ml vody

Plnka:

Voda – podľa potreby

200 g cukor

1000 g jabĺk – nakrájených nadrobno

2 bal pudingový prášok, vanilka

Na vrch:

Smotana na šľahanie

škorica

Piškóta:

Zmiešajte cukor, vanilkový cukor, olej, žĺtky, múku, prášok do pečiva a vodu – miešajte až do nadýchanej penovej konzistencie. Bielky vyšľahajte na sneh. Obe hmoty opatrne zmiešajte tak, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu dúhy. Rozotrite cesto na papierom na pečenie vystlaný plech a zapečte až do zlatohnedej. 170 ° cca 30 minút.

Na vrch:

Na vrch: Nadrobno nakrájané jablká rozvaríme s cukrom v hrnci s hrubším dnom, pridáme vodu a nakoniec zahustíme pudingovým práškom. Náplň rozotrieme na ochladenú piškótu a necháme ju vychladnúť. Jablká nemusia byť úplne rozvarené, my máme radi väčšie kúsky. Niekto používa aj strúhané jablká.

Podávame so šľahačkou a škoricovým cukrom!

You Might Also Like