Pamätáte si ako deti tie fantastické polievky, čo robili babičky na dedine vždy cez prázdniny? V živej pamäti ich máme aj my, a preto sme sa rozhodli takúto polievku si nielen pripraviť vo vlastných domácnostiach, ale aj sa o tento recept s Vami podeliť.
Pravdepodobne ste už takú polievku aspoň raz v živote urobili aj Vy, ale nezaškodí sa inšpirovať aj tajomstvami z cudzej kuchyne. Niekedy nás prekvapí natoľko, že si ich osvojíme ako svoje vlastné. Aby ste polievku nemuseli dlho variť, nezabudnite si fazuľa aspoň pár hodín vopred namočiť.
Čo budete potrebovať?
- 400 g bielej fazule
- 3 zemiaky
- 3 l vody
- 1 cibulu
- 1 mrkva
- 1 zeler
- 1 petržlen
- 1 lyžicu hladkej múky na zahustenie
- 30 ml slnečnicového oleja
- korenie od chuti
- soľ od chuti
- majoránku od chuti
Ako na to?
Namočenú fazuľu si opláchnite. Dajteju variť do osolenej vody a počkajte, kým nezačne mäknúť. Môže to trvať približne 30 minút, záleží aj na tom, ako dlho bola namočená.
Medzitým si očistite a umyte zemiaky a nakrájajte ich na menšie kocky, aby sa rýchlejšie uvarili a zaoblili. Rovnako si nakrájajte nadrobno cibuľu, ktorú môžete a nemusíte opiecť dozlatista na inej panvici. Mrkvu, zeler i petržlen si nakrájajte na menšie kúsky a všetko spolu dajte variť k polomäkkej fazuli. Varte spolu asi 20 minút.
Keď bude fazuľa a zelenina mäkká, rozmiešajte si v pohári múku s trochou vody a za stáleho miešania vlejte do polievky. Nezabudnite polievku po primiešaní múky miešať aspoň ďalšiu minútu, aby sa Vám v polievke nevytvorili hrudky. Pridajte do polievky soľ a korenie, a varte ešte niekoľko minút. Minútu pred koncom varenia prisypte majorán. Ten by sa nikdy nemal prisypať do jedla skôr, než na konci, pretože môže zhorknúť a úplne pokaziť chuť jedla.
Ak máte radi údeniny, pridajte do polievky spolu so zeleninou aj kúsok údenej šunky. Polievka bude po nej krásne voňať a pochvaľovať si ju budú aj chlapi.