2 fantastické krémy zo žĺtkov – hodia sa naozaj do všetkého!

Spread the love

Tieto univerzálne krémy zo žĺtka miluje skoro každý. Bežne sa používa v rúrkach, trubičkách, v kombinácii s inými krémami ako základ.Nebojte sa ich použiť pri sladkých koláčikoch, zákuskoch, dezertoch, tortách. To je tá pomyselná „čerešnička“ na torte. Vďaka nemu to bude mať tú správnu chuť. Tieto recepty sú odskúšané u nejednej gazdinky a sú naozaj skvelé!

Krém č.1

Ingrediencie:

400 ml mlieka
6 žĺtkov
2 lyžice rumu
2 balenia vanilkového cukru
2 lyžice práškového cukru
130g masla

Postup:

1) V mlieku rozmiešame pudingový prášok s vanilkovým cukrom a žĺtkami. Premiestnime do „vodného kúpeľa“ a za stáleho miešania zahrievame, kým z toho nebude hustá hmota ako puding.

2) Vyberieme z vodného kúpeľa, pridáme práškový cukor, rum a vložíme do misky so studenou vodou.

3) Šľahať, kým hmota nevychladne. V druhej miske našľaháme mäkké maslo a po lyžičkách vyšľaháme do žĺtkového krému.

Krém č.2: Citrónová kôra a vanilkový struk

Ingrediencie:

6 žĺtkov
250 g kryštálového cukru
130 g hladkej múky
1 l mlieka
1 vanilkový struk
kôra z 2 citrónov

Postup:

1) Vezmeme si kôru z citróna a spolu so šťavou z vanilkového struku pridáme do mlieka. Dáme na sporák a privedieme do varu. Vypneme a scedíme, vyberieme vanilku i kôru a necháme vychladnúť.

2) V samostatnej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Túto zmes za stáleho šľahania vmiešame do teplého mlieka. Z toho vznikne celistvá zmes, mlieko a žĺtky sa musí spojiť.

3) Potom to dáme späť na sporák a zahrievame. Do zmesi postupne pridáme preosiatu múku a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne.

4) Nakoniec necháme vychladnúť. Takýto vychladnutý krém môžete vyskúšať s tvarohom, mascarpone alebo maslom. Je to vynikajúce!

You Might Also Like