100 ročný recept na Kráľovské rezy! Toto starodávne lístkové cesto našich babičiek som si ihneď obľúbila a iné už nerobím!

Spread the love

Vyskúšala som a neľutujem. Ide o naozaj famózny recept, ktorý má v skutočnosti už viac ako sto rokov. Musím povedať, že odkedy poznám toto cesto, lístkové už vôbec nekupujem, robím ho podľa toho receptu – cesto z vody. Naša prababička mu hovorila sedlácaké cesto.

Potrebujeme:

360 g polohrubej múky

360 g masla

3 lyžice vody

Tmavé cesto:

6 vajec

200 g práškového cukru

50 g kakaa

70 g strúhaných orieškov

Krém:

1 vrecúško vanilkového pudingového prášku (v origináli sa robil puding z polohrubej múky a mlieka, ja používam pudingový prášok)

100 až 200 g práškového cukru

250 ml mlieka

1 žĺtok

250 g masla

Postup:

Biele cesto: Maslo rozdelíme na kocky a pomocou šľahača zmiešame s múkou. Po lyžiciach pridáme ľadovú vodu a cesto dôkladne a rýchlo premiesime. Vyklopíme na dosku a ešte v rukách krátko premiesime – vytvarujeme bochník, ktorý zabalíme do fólie a aspoň na 2 hodiny uložíme do chladničky.

Cesto si rozdelíme na polovicu. Vystrihneme si papier na pečenie podľa veľkosti plechu a rozvaľkáme na ňom polovicu cesta. Aj s papierom preložíme na plech, radielkom nakrájame na štvorce či obdĺžniky a všetko v rúre vyhriatej na 170 ° C doružova upečieme (cca 10 až 12 minút).

Medzitým si pripravíme tmavé cesto: Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, primiešame preosiate kakao, orechy a nakoniec jemne aj sneh z bielkov.

Zvyšok bieleho cesta si rozvaľkáme a vložíme do rovnakého plechu. Na biele cesto nalejeme tmavé cesto.
Vo vyhriatej rúre pečieme asi 25 minút.

Krém: Z pudingového prášku, mlieka a polovice cukru uvaríme puding. Keď je puding hotový, zložíme ho z plameňa a ešte do horúceho vmiešame žĺtok, dobre rozmiešame, ale už nevaríme. Prikryjeme fóliou a necháme puding vychladnúť. Nakoniec do pudingu vmiešame po lyžičkách našľahané maslo sa zvyšným cukrom, všetko spolu dobre prešľaháme. Krém navrstvíme an vychladnuté tmavé cesto a prikryjeme štvorčeky cesta. Poprášime cukrom a podávame.

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like