10 najlepších receptov na jablkové koláče, na ktorých si určite pochutíte celá rodina.

Spread the love

Jablká sú najčastejším ovocím, ktoré pestujeme v sadoch alebo vo svojich záhradách. Z jabĺk vieme pripraviť rôzne pokrmy, či už detskej výživy, jablkový kompót, pečené jablká alebo sladké jablčné koláče.

Existuje mnoho receptov na jablkové rezy, ktoré sú veľmi obľúbené. Tie najobľúbenejšie sme pre vás zozbierali my. Stačí si vybrať a chutná dobrota môže byť na stole za pár minút strávených pri pečení.

Šťavnatý vanilkový koláč s jablkami

Budeme potrebovať: Cesto: 4 ks vajcia, 1 hrnček kr. cukor, 1 hrnček olej, 1 hrnček mlieko, 2 hrnčeky polohrubá múka, 1 bal. prášok do pečiva, 1 bal. vanilkový cukor. Plnka I: 1 l mlieko, 3 bal. vanilkový puding, 6 lyžíc kr. cukor. Plnka II: 1 kg natrúhané jablká, 4 lyžice kr. cukor, 1 bal. vanilkový cukor

Postup: Vajíčka vyšľaháme s kr. cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Postupne pridáme olej, mlieko a polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Polovicu cesta vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov cca 10 minút. Kým sa cesto pečieme uvaríme hustý vanilkový puding, ktorý po 10 minútach pečenia vylejeme na cesto, na vanilkový puding navrstvíme nastrúhané jablká zmiešané s vanilkovým a kr. cukrom, ktoré sme podusili na miernom ohni, aby zmäkli, zalejeme to druhou polovicou cesta a pečieme ďalších 15 minút. Pred podávaním vrch posypeme práškovým cukrom.

Sypaný hrnčekový koláč s jablkami

Budeme potrebovať: 1 hrnček detská krupica, 1 hrnček hladká múka, 1 hrnček práškový cukor, 1 bal. prášok do pečiva, 1 kg postrúhané jablko, podľa chuti škorica, 100 g maslo.

Postup: Pripravíme si plech o rozmere 20 x 30 cm, dno poriadne vymažeme maslom a vysypeme múkou. Použijeme hrnček s objemom 300 ml. Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké suroviny. V druhej miske poriadne zmiešame nastrúhané jablká so škoricou. Na dno vymasteného a múkou vysypaného plechu nasypeme sypkú zmes (sypeme toľko, aby sme nevideli dno plechu). Na suchú zmes navrstvíme jablká, ktoré neždímáme v rukách. Znovu navrstvíme sypkú zmes a opäť jablká. Ukončíme to sypkú vrstvou a na vrch nastrúhame maslo (používame hrubé strúhadlo). Tako nasypaný koláč dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 40 minút.

Svieži jablkový vánok

Budeme potrebovať: Cesto: 6 ks vajec, 12 lyžíc teplá voda, 10 lyžíc kr. cukor, 12 lyžíc polohrubá múka, 1 bal. prášok do pečiva. Jablková hmota: 750 ml voda, 1 kg jablko, 2 bal. vanilkový cukor, 16 lyžíc kr. cukor (alebo podľa potreby). Ďalej budeme potrebovať: 3 bal. vanilkový puding, 250 g maslo, 500 ml smotana na šľahanie, čokoláda na ozdobu.

Postup: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, postupne pridáme teplú vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec jemne vareškou primiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Takto pripravené cesto navrstvíme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov cca 15 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť. Jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky, ktoré uvaríme v hrnci spolu s cukrom a vodou. Cukru nemusíte pridávať toľko, závisí na tom, ako sladké jablká máte. Varíme na miernom ohni, kým jablká nezmäknú. Šťavou z jabĺk jemne polejeme cesto, ktoré sme popichali vidličkou a poukladáme jablká. Rozmiestnime ich tak, aby bol pokrytý celý povrch rovnomerne. Zvyšnú šťavu dáme do hrnca, dolejeme vodu podľa potreby tak, aby sme mali spolu 1 l, pridáme pudingový prášok, dôkladne rozmiešame a uvaríme na hustý puding. Do horúceho pridáme maslo a ešte teplý navrstvíme na jablká. Pekne uhladíme a necháme vychladnúť. Na vrch navrstvíme vyšľahanú šľahačku a posypeme strúhanou čokoládou.

Vynikajúci jablčné rezy bez pečenia

Budeme potrebovať: 1,5 kg jabĺk, 2 bal. vanilkový puding, 200 g Kr. cukor, 500 ml voda, 1 ks citrón, mleté vlašské orechy na ozdobu, strúhaná čokoláda na ozdobu, mlieko na namočenie sušienok, sušienky.

Postup: Jablká očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme ich do hrnca, pridáme cukor a 100 ml vody a necháme chvíľu dusiť, aby zmäkli. 400 ml vody zmiešame s pudingom a túto hmotu bez hrudiek prilejeme k jabĺčkam. Varíme 5 minút, potom pridáme šťavu z jedného citróna a ešte chvíľu dusíme, kým hmota zhustne. Pripravíme si vyššie plech. Dno vyložíme sušienkami, ktoré namočíme do mlieka. Navrstvíme teplé jablká, znovu poukladáme namočené sušienky, znovu navrstvíme jablká a tento postup opakujeme, kým neminieme všetky sušienky a celú jablkovú hmotu. Vrch posypeme mletými orieškami a strúhanou čokoládou. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Jablkový koláč s pudingom

Budeme potrebovať: 500 g lístkové cesto, 1 kg jablká, 1 bal. škoricový cukor, 1 l mlieko, 6 lyžíc kryštálový cukor, 3 bal. pudingový prášok smotanový, 1 bal. okrúhle piškóty.

Postup: Lístkové cesto rozdelíme na polovicu. Jednu rozvaľkáme na doske a dáme na vymastený plech. Na cesto poukladáme okrúhle piškóty (veľké balenie). Jablká nastrúhame, zmiešame so škoricovým cukrom a navrstvíme na piškóty. Z mlieka, cukru, pudingov uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho natrieme na jablká. Rozvaľkáme aj druhú časť lístkového cesta a opatrne prenesieme na plech, na puding. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov a pečieme cca 30 minút. Vrch posypeme práškovým cukrom.

Klasický jablkový koláč

Budeme potrebovať: Cesto: 500 g hladká múka, 200 g práškový cukor, 250 g maslo, 2 ks vajcia, 1 bal. prášok do pečiva, štipka soľ, 1 ks citrón – kôra, 1 bal. vanilkový cukor, 1 kelímok kyslá smotana. Plnka: 1 kg jablká, cukor podľa chuti, škorica, destká krupica (cca 2 lyžice).

Postup: Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 24 x 36 cm. Dno dôkladne vymažeme tukom a vysypeme múkou. Najskôr si pripravíme plnku. Jablká očistíme, nastrúhame na hrubom strúhadle a dáme do hrnca. Pridáme cukor, škoricu a dusíme do mäkka na miernom ohni. Keď máme jablká mäkké, odstavíme pridáme krupicu a premiešame. Necháme vychladnúť. Všetky suroviny na cesto spracujeme – kyslú smotanu dávame po častiach (aby sme to neprehnali – záleží na hustote kyslej smotany, jedna je redší, jedna je hustejšia, preto opatrne). Cesto spracujeme do guľôčky, ktorú rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme. Rozvaľkanie plát cesta uložíme na dno plechu, navrstvíme jablká, ktoré stláčame v rukách, aby sme sa zbavili prebytočnej šťavy a položíme druhý plát cesta. Popicháme vidličkou a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 40 – 50 minút. Upečený koláč vyberieme, necháme vychladnúť a vrch posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Fitness tvarohový koláč s jablkom za 10 minút

Budeme potrebovať: 200 g odtučnený tvaroh, 1 ks vajce, 1 ks jablko (cca 120 g), 1 lyžica med.

Postup: Jablko pomocou mixéra rozmixujeme na dreň, pridáme vajíčko, med, tvaroh a všetko dôkladne premiešame. Pripravíme si formičky alebo jednu formu, do ktorej navrstvíme pripravenú hmotu. Mikrovlnku zapneme na 7 minút na maximálny výkon a koláčik je hotový.

Jablkové taštičky z tvarohového cesta

Budeme potrebovať: Cesto: 150 g tvrdý tvaroh, 75 g Kr. cukor, 1 ks vajce, štipka soľ, 6 lyžíc olej, 1 bal. vanilkový cukor, 250 g polohrubá múka, 1 bal. prášok do pečiva. Plnka: 3 ks jablko, 100 g Kr. cukor, 1 lyžička škorice. Ďalej budeme potrebovať: 1 ks žĺtok, 1 lyžica mak.

Postup: Tvaroh vymiešame s cukrom, pridáme vajíčko, štipku soli, olej, vanilku a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 20 minút. Odležané cesto rozdelíme na polovicu a každú časť rozvaľkáme na tenký kruh s hrúbkou cca 5 mm. Rozkrojíme ho na 8 rovnakých častí. Každý trojuholník rozkrájame – urobíme 3 rezy. Na širšie okraj naukladáme na kocky nakrájané jablká, posypeme ich škoricovým a Kr. cukrom. Úzku časť trojuholníka zastrčíte pod spodnú časť trojuholníka a uložíme taštičku na plech, ktorý sme si vystlali papierom. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme makom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 25 minút. Dobrú chuť!

Fantastické jablkové veľhory

Budeme potrebovať: Cesto: 500 g hladká múka, 200 g práškový cukor, 250 g maslo, 2 ks vajcia, štipka soľ, 1 bal. prášok do pečiva, 1-2 lyžičky kyslá smotana. Náplň: 10 ks menšie jablká, 2 lyžice detská krupica, 4 lyžice práškový cukor, škorica.

Postup: Jablká si očistíme, umyjeme, odstránime jadierka a rozkrojíme na polovicu. Poukladáme ich na plech, ktorý sme si vystlali papierom a dáme ich piecť do vopred vyhriatej rúry na 160 stupňov cca 15 minút. Necháme vychladnúť. Zo surovín na cesto si spracujeme hladkú hmotu, ktorú si rozdelíme na polovicu. Každú časť si rozvaľkáme na pomúčenej doske. Cesto preložíme na plech, ktorý sme si vyložili papierom a posypeme ho detskou krupicou. Poukladáme jablká a posypeme škoricou a práškovým cukrom. Uložíme druhé cesto a jemne ho pritlačíme okolo voľných miest medzi ovocím. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov cca 40 minút. Necháme vychladnúť a vrch ozdobíme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

You Might Also Like